Reklama

Jonas Folger ale není k zastižení

Týmový šéf Milwaukee Aprilia Shaun Muir se marně snaží navázat kontakt s Jonasem Folgerem, tedy německým ex-pilotem MotoGP, přes jeho manažera Boba Moora. Ovšem Folger je už přes čtyři týdny nedostižitelný.

Nemá význam popisovat celou záležitost okolo dlouhodobě nemocného - Gilbertův syndrom? - německého pilota, který byl vloni při domácím závodě na Sachsenringu senzačně odmávnut v cíli závodu královské kubatury MotoGP na druhém místě!

Poslední zpráva z okolí 24-letého německého jezdce hovoří o tom, že management svého syna převzala jeho matka Anke Folger a že tento mladý Němec trpí «Syndromem vyhoření», tedy má «Burn-out».

Pamětníci si jistě vzpomenou, že v sezóně 2011 musel kvůli stejné diagnóze vynechat prostřední část sezóny Casey Stoner - odletěl domů do Austrálie lovit ryby...!

Podívejme se nejdříve na definici, co to vlastně «Burn-out» je: Nejjednodušší definice je následující «Syndrom vyhoření» (ztráta profesionálního zájmu nebo osobního zaujetí u příslušníka pomáhajících profesí nebo vyhoření jako výsledek procesu, v němž lidé velice intenzívně zaujatí určitým úkolem nebo ideou ztrácejí své nadšení), které se shodují v určitých bodech:

* Jedná se o psychický stav, prožitek vyčerpání. * Vyskytuje se zvláště u profesí obsahujících práci s lidmi nebo alespoň kontakt s lidmi a závislost na jejich hodnocení. * Tvoří ho řada symptomů především v oblasti psychické, částečně i fyzické a sociální. * Klíčovou složkou syndromu je emoční vyčerpanost, kognitivní vyčerpání a „opotřebení“ a často i celková únava. * Všechny hlavní složky syndromu vyhoření vycházejí z chronického stresu.

Nejpodstatnějším znakem je posledně zmiňovaný chronický stres vycházející z pracovní činnosti, který může být doprovázen další zátěží z osobního života, sociálního i fyzikálního okolí atd. Profese je charakteristická vysokými nároky na výkon, bez možnosti delší úlevy a závažnými následky v případě omylu. Výkon takové práce bývá spojen s velkou odpovědností a nasazením, někdy s pociťováním „poslání“ profese.

Vyhoření je tedy důsledek nerovnováhy mezi profesním očekáváním a profesní realitou, mezi ideály a skutečností.

Ale nechme definic a podívejme se na aktuální situaci okolo Folgera: Shaun Muir - tedy šéf týmu Milwaukee Aprilia v WorldSBK - se ještě včera snažil přes Boba Moora (mimochodem mistra světa v motokrosu 125 ccm z roku 1994) 24-letého Němce kontaktovat, to se ale nepodařilo, Folger je prostě nedostižitelný.

Kdo tedy nahradí zraněného Eugene Lavertyho při závodních víkendech v Aragónu, Assenu a v Imole, je v tento okamžik nejasné.

Dalším uvažovaným kandidátem je Folgerův krajan Stefan Bradl, zkoumá se pečlivě jeho smlouva s HRC jako jejich testovacího jezdce, zda by mu to vůbec umožňila.

Motoforum.cz vás bude pochopitelně informovat, jaká je aktuální situace...!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama