Reklama

Jakub Kornfeil nevynechal dosud ani jeden závod Moto3!

Český jezdec Jakub Kornfeil byl na startu všech dosavadních sedmdesáti závodů kubatury Moto3, která se jezdí od roku 2012, kdy tato třída vystřídala 125ky.

Vedle zkušených pilotů bude na startu sezóny v Moto3 také deset Rookies. A někteří z nich, jako Nicolo Bulega, Joan Mir nebo Aron Canet, mohou být vážnými kandidáty na pódiová umístění.

Nástup mladých talentů podstatně snížil věkový průměr kubatury Moto3, pouze tři z nich jsou starší než 22 let, Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing Team) už oslavil 22. narozeniny, Hiroki Ono (Honda Team Asia) má 23 let a nejstarším je Alexis Masbou (Peugeot MC Saxoprint) s jeho 28 lety je veteránem této kubatury.

Nováčky jsou potom tito jezdci a je jich celkem deset, Fabio Spiranelli (CIP-Unicom Starker), Fabio di Giannantonio (Gresini Racing Moto3), Adam Norrodin (Drive M7 SIC Racing Team), Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), Joan Mir (Leopard Racing), Stefano Valtulini (3570 Team Italia), Aron Canet (Estrella Galicia 0,0), Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo), Lorenzo Petrarca (3570 Team Italia) a Khairul Idham Pawi (Honda Team Asia).

Z celkového počtu 33 jezdců Moto3 jich bude 22 v čase prvního letošního startu ještě teenagery. Nejmladším je pak Fabio Spiranelli, ten se postaví na start ve věku 16 let a 106 dnů.

Pět jezdců aktuálního startovního roštu už dokázalo vyhrát závod Grand-Prix. Z nich je nejúspěšnější Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) se šesti vítěznými závody, Alexis Masbou (Peugeot MC Saxoprint) vyhrál dvakrát, stejně jako Niccolo Antonelli (Ongetta-Rivacold). Enea Bastianini (Gresini Racing Moto3) a Livio Loi (RW Racing GP) po jednom.

Tři ze současných pilotů Moto3 se dosud zúčastnili všech 70 odjetých závodů Moto3, které se začaly jezdit jako náhrada za 125 ccm od roku 2012. Jsou to Romano Fenati, Jakub Kornfeil a Brad Binder. Niccolo Antonelli má na svém kontě 69 startů, musel vynechat kvůli zranění pouze GP Austrálie 2012.

V posledních 7 letech kubatury „Lightweight“ Moto3/125-ccm dojel vždy na pódiových umístěních v Kataru pozdější mistr světa této kubatury. Jezdci s motocykly Honda obsadili vloni všechna místa v Top-5.

Prvních devět jezdců bylo v roce 2015 odmávnuto v rozmezí pouhých 0,909 sekundy. Byl to nejmenší rozdíl Top-9 jezdců v cíli závodu „Lightweight“, který se jel na plnou předepsanou vzdálenost.

Alexis Masbou se nejen kvalifikoval na první místo - tedy Pole-Position - a závod také dokázal vyhrát. V roce 2014 zde zajel rekordní kolo závodu. A jeho Pole bylo prvním pro tohoto Francouze při jeho 141. startu v kariéře jezdce Grand-Prix.

Enea Bastianini prohrál loňský závod o pouhých 0,027 sec. a zajel nejrychlejší kolo v závodě. Na startu mu patřilo až P21.

Z českých jezdců se v Losailu více dařilo Jakubu Kornfeilovi, ten zde startoval celkem 6x a nejlépe dojel v roce 2014 v Top-6. Karel Hanika zde startoval dvakrát a dojel na P14 a P13.

Ovšem Česká republika zde zásluhou Lukáše Peška měla zastoupení na pódiových stupních. Pražský jezdec s motocyklem Derbi byl 2007 odmávnut v Top-3!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama