Reklama

Italové zatím bez vítězství v MS-Moto3

Kubatura Moto3 je bezesporu vnímána v očích všech, jako kubatura s největšími souboji ve velkých skupinách, kdy se o vítězi a o pořadí na pódiových stupních rozhoduje většinou až v úplném konci závodu «lightweight».

Od zavedení této kubatury v sezóně 2012 se sice pouze jednou stal Ital mistrem světa - byl to Lorenzo Dalla Porta v roce 2019. Je ale také pravda, že ve všech dosavadních sezónách této kubatury nevyhráli Italové v žádném z prvních 4 závodů Grand Prix pouze dvakrát, nyní se to tedy stalo potřetí.

Rok 2021 skutečně začal stejně jako rok 2013. Tato sezóna (2013) byla na začátku pouze ve znamení španělských vítězství (protagonisty byli Maverick Viňales, Luis Salom, Alex Rins a Alex Márquez). Další sezónou bez italských triumfů v prvních 4 závodech Grand Prix byla sezóna 2015: Alexis Masbou zvítězil v úvodním závodě Grand Prix, pak následoval hattrick Dannyho Kenta.

Od roku 2016 zvítězili v prvních čtyřech závodech Grand Prix vždy Italové - tedy minimálně aspoň jeden ze zástupců «squadra azzury». Sezónu 2016 začal vítězstvím Niccolo Antonelli, o dva závody později pak najdeme na nejvyšším pódiovém stupni jméno Romano Fenati. A je to opět on, kdo triumfuje v následujícím roce, přesně ve třetím sezónním podniku, zatímco v roce 2018 je to Marco Bezzecchi, kdo vyhrál ve druhém závodě Grand Prix tehdejší sezóny. Jméno Antonelliho bude v následující sezóně (2019) zaznamenáno jako vítěze ve 4. závodě roku, v komplikované sezóně 2020 zvítězil rovněž ve čtvrtém závodě (u nás V Brně) Dennis Foggia.

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že letos nikdo neočekával takový fenomenální nástup jaký letos předvedl Rookie Pedro Acosta, vítěz tří ze čtyř dosud odjetých Grand Prix. Bude Le Mans tou správnou příležitostí k obratu? Historicky není okruh Bugatti pro italské jezdce v Moto3 příliš příznivý. Od roku 2012 až do současnosti zde Italové vyhráli pouze dvakrát, byli to Romano Fenati v roce 2015 a poslední vítězství získal Celestino Vietti vloni.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama