I toto jsou závody v Hořicích

O víkendu se konal už 61. ročník motocyklových závodů «300 ZGH». Kromě tradičních kvalitních závodů a soubojů mezi účastníky se ale udály i některé záležitosti, které se zas tak jako úplně nejlepší nejeví a tak trochu „zapáchají“...

„Zdravím všechny příznivce motocyklového sportu 😊 Rád bych se vyjádřil k uplynulému víkendu, kdy jsem absolvoval závody na domácí trati v Hořicích. Tyto závody ve mě každý rok vyvolávají velké množství emocí a stresu, ale letos to bylo ještě znásobeno. Startoval jsem jako obvykle ve dvou třídách - 125 SP a Supertwin. O víkendu panovalo spíše aprílové počasí, a tak se sobotní tréninky jely na vodě, ke které mám vždy respekt a jedu s rozumem. To se odrazilo i na časech a ve 125 SP jsem startoval až ze 13.místa, což byla pátá řada.

Start se mi povedl, motorka byla skvěle připravená a já měl šanci prodírat se na špičku startovního pole. Během závodu se mi postupně podařilo prodrat se až na 1.místo, o které jsem dále bojoval s Michalem Veckem. Ten bohužel spadl v posledním kole a já si dojel pro vítězství. Nadšení z vítězství bohužel dlouho nevydrželo.

Motocykl byl zaparkován do parc fermé a začala technická kontrola po závodě. Techničtí komisaři se zaměřili na válec motoru, kde se jim nezdálo označení válce. Dle jejich slov je v rozporu s technickými řády Autoklubu ČR pro rok 2024. Motorka stála na kontrole více jak hodinu a půl, za tu dobu se jí nikdo nedotkl, stála na dešti a nám nebyly podány žádné informace o probíhající kontrole. Válec nebyl vyndán z motocyklu a nebyl tak ani testován a měřen.

Po závodě supersport 600 jsem se měl dostavit k řediteli závodů kvůli objasnění situace. Během čekání na ředitelství závodu probíhalo vyhlašování výsledků dopoledních závodů. Z rozhlasu od komentátorů závodu bylo sděleno, že jsem použil v závodě nepovolený válec. Ne od technického komisaře, ne z nějakého protokolu o kontrole. Pouze jedna věta v rozhlase! Do dnešního dne nemám žádné písemné vyjádření, co bylo špatně a za co jsem byl diskvalifikován. Za použití válce z druhovýroby? Ale to je dle pravidel povoleno, pokud je stejného obsahu a rozměrů viz výňatek z technických řádů. Takže stále nevím.

Díky tomuto tvrzení, které samozřejmě slyšeli nejen lidé okolo tratě, ale i v on-line vysílání jsem teď za podvodníka, šíří se další a další lži a já bych to rád ukončil.

Dle ředitelství AMK Hořice měl během pondělí dorazit e-mail s vysvětlením, ale žádný nedorazil, tím tedy nemám žádné písemné vyjádření o důvodu diskvalifikace.

Tímto děkuji mé rodině, celému teamu, přátelům a sponzorům, kteří mě dlouhodobě podporují. Byl to pro mě jeden z nejnáročnějších závodů, ale neuvěřitelně jsem si ho užil, a to že jsem byl první v cíli, mi už nikdo nevezme.“

Lukáš Fikker

P.S. Doufejme, že se naší redakci ředitelství AMK Hořice ozve a celý případ ozřejmí a uvede na správnou míru.



Login Přihlásit Registrace ›