Reklama

I toto je motocykl! a dokonce rekordní

Od 19. do 21. srpna se konaly v Bolívii pokusy o světové rychlostní rekordy. Přítomen byl i Team Ack Attack, který drží absolutní světový motocyklový rekord v rychlosti od roku 2010, kdy ho pilotoval Rocky Robinson výkonem 605,698 km/h.

Trať je vytyčena na 11 km čtverečných rozlehlém jezeru «Salar de Uyuni» ve výšce 3.653 m, které leží na jihozápadě Bolívie (Jižní Amerika).

Rocky Robinson tento rekord zajel v roce 2010 na Bonneville Salt Flats (USA).

Co se týká rekordu, tak se musí jet v obou směrech v rozmezí dvou hodin, a počítá se průměrný výkon.

Rekordní stroj Ack attack má s motocyklem pramálo společného: Je to zařízení ve tvaru doutníku na dvou kolech, velmi náchylné na boční vítr, a proto je možné s ním jezdit pouze za bezvětří. K pohonu slouží dva za sebou řazené motory Suzuki Hayabusa, které díky přeplňování turbodmychadlem poskytují výkon kolem 1000 HP.

Rekordní pokus letos nevyšel, kvůli větru bylo k dispozici pouze několik časových oken a v nich byl motocykl Ack Attack pronásledován technickými problémy především s převodovkou.

Přesto se podařilo v «podkategoriích» dosáhnout dvou rekordů: Titul «Land Speed Record Holder» („držitel zemského rychlostního rekordu“) zajel výkonem 204 km/h Jamie Williams.

O něco rychleji zajel Mike Garcia se strojem Suzuki Hayabusa s turbem. Výkonem 426 km/h vytvořil rekord v kubatuře «Partly Streamlined 1350 ccm» („motocyklu s konvenční kapotáží").

Jen pro porovnání: Absolutní rekord v rychlosti pro automobily drží Brit Andy Green výkonem 1223,65 km/h.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama