Reklama

Hanika: Piloti z GP jsou mnohem chytřejší

Po dvou a půl sezónách se musel Karel Hanika odporoučet z Grand Prix a nyní závodí za tým Freudenberg v juniorském mistrovství světa. A jaké jsou vlastně rozdíly mezi oběma šampionáty?

Karel Hanika, který s wild card při deštivém závodě MS v Brně nebodoval, vyrazil do nedělního závodu MSJ v portugalském Portimau s motocyklem KTM týmu Freudenberg Racing z P9 na startovním roštu. Český jezdec jezdil ve vedoucí skupině až do okamžiku kdy po kolizi se dvěma soupeři havaroval: „Tento závod jsem mohl vyhrát!“, je pevně přesvědčen 20letý Brňák.

Po nedojetém závodě v Portimao byl český mladík hodně naštvaný: „Je jasné, že piloti v MS-Moto3 jsou daleko chytřejší a také tak jedou. Nejsou takoví blázni. Level MSJ je jezdecky jen o trochu nižší než MS-Moto3. Musím jet opravdu hodně nadoraz, abych se udržel ve vedoucí skupině. Je to srovnatelné s P10 v MS. Závody jsou ale hodně rozdílné od závodů GP. Zde jsou některé manévry, které nejsou zrovna clever. Ale i tito jezdci se to naučí a poznají, že v GP je to potom jiné. A všichni piloti zde bojují o to, aby na tento cíl dosáhli.“

Hanika už nechce v příští sezóně závodit v Moto3, nýbrž raději v ME-Moto2 nebo v WorldSSP.

Při svém prvním závodě v MSJ získal v Albacete umístění v Top-5, do konce sezóny zbývají ještě čtyři závody. Dva se pojedou v Jerezu, zbývající dva potom ve Valencii. A finále sezóny MS-Moto3 by chtěl absolvovat Hanika opět na divokou kartu s týmem Freudenberg Racing.

O závodě v Portimau pak Hanika řekl: „Bike fungoval perfektně, ovšem podmínky na trati byly dost obtížné, neboť celý víkend foukal protivítr a s tím měli problémy všichni jezdci. V závodě samotném jsem byl na brzdy rozhodně nejlepším, každého jsem byl schopen předjet. 5 kol před koncem do mě vrazil Dalla Porta, propadl jsem se dozadu a musel jsem sám jet na rovince. To mě stálo 8 pozic.“

„Když jsem se konečně dostal opět do skupiny, tak jsem se na brzdách opět od několika soupeřů dostal do kontaktu, pětkrát nebo šestkrát. Zkoušel jsemse dostat opět před ně. A v té zatáčce, kde došlo ke crashi, jsem chtěl předjet Sasakiho vnitřkem, ale on měl vně ještě jednoho jezdce, kterého jsem ale já neviděl. To byla pro mě obrovská škoda, byl to první závod, kdy jsem byl přesvědčen, že ho mohu vyhrát. Ale to je nyní už jedno“, mrzelo Portimao Haniku opravdu hodně.

„Jinak celý závodní víkend probíhal dobře, pouze Qualifying nebyl úplně dle mých představ, nedokázal jsem zajet ani jedno rychlé kolo, ale můj rytmus byl velmi dobrý, hned od začátku jsem byl schopen zajíždět konstantně pravidelně velmi rychlá kola. Byl jsem si proto jistý, že dojedu v závodě hodně vpředu. A to se také potvrdilo. V závodě vždy několik jezdců spadne, dělají se chyby. ukázalo. Do dalších závodů ale půjdu s jistotou.“, uzavřel hodnocení závodu MSJ-Moto3 v Portimau ex-pilot GP Karel Hanika z Brna.

Zdroj: SpeedWeek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama