Reklama

Favorizovaný Dunlop vyhrál první letošní závod na TT - supersporty

Úvodní závod letošní Tourist Trophy se skončil vítězstvím favorizovaného Michaela Dunlopa pro kterého to bylo už jeho 22. vítězství na Tourist Trophy. Dunlop vyhrál před Peterem Hickmanem a Deanem Harrisonem.

Podle tréninkových časů bylo jasné, že vítěz prvního závodu Supersport vyjde z tria Michael Dunlop, Dean Harrison a Peter Hickman.

Protože na 33. milníku došlo v noci k vážné dopravní nehodě a policejní vyšetřování zabralo hodně času, byla trpělivost řidičů a týmů vystavena zkoušce. S více než dvouhodinovým zpožděním je Australan David Johnson prvním jezdcem, který vyrazil na čtyři kola dlouhého závodu. Harrison, Paul Jordan a James Hillier vyjeli na trať před oblíbeným Dunlopem, na kterého jsou všechny oči upřeny. Todd a Hickman mají startovní čísla 8 a 10.

Na Ballaugh Bridge Dunlop urval vedení Harrisonovi, Hickman je třetí před Jamesem Cowardem a Toddem. Před tím, než se Dunlop poprvé vydal z Ramsey Hairpin Mountain Mile, měl náskok přes 3,6 sekundy na Harrisona a 6,8 na Hickmana. Coward si stále drží čtvrté místo před Toddem a Jamesem Hillierem.

Po prvním ze čtyř kol jsou to vlastně tři nejrychlejší z tréninku, kteří vedou startovní pole. Dunlop má náskok necelých 5,5 sekundy před Harrisonem, který překonal Hickmana o více než 4,6 sekundy. Top 10 doplňují Coward, Todd, Hillier, nadějný James Hind, Paul Jordan, Rob Hodson a Johnson.

Zatímco Dunlop si udržuje náskok před Harrisonem těsně nad pět sekund, Hickman nabírá na síle. V Ramsey Hairpin snížil svůj náskok na Dunlopa z deseti na sedm a půl sekundy.

Po dvou kolech míří jezdci do boxů, aby natankovali palivo a vyměnili si hledí na přilbě. Zadní kolo se oproti předpokladu nemění. Na supersportovní motorce by tento proces trval příliš dlouho a nepřinesl by žádný užitek. Harrisonovův box vyslal svého řidiče za necelých 50 sekund, Dunlop za 51,5 a Hickman za 51 sekund.

Dunlop nezadržitelně doslova letí horským okruhem Snaefell. Zdá se, že Severní Ir spěchá za svým desátým vítězstvím v této kategorii, ale závod nekončí, dokud neprotnete cílovou čáru. V posledních 60,735 kilometru má před Harrisonem náskok více než 17 sekund. Hickman se chystá dohonit Harrisona. Ty dva dělí pouhé čtyři sekundy.

V posledním kole je jedinou otázkou, zda chce Dunlop zlepšit svůj rekord na kolo, nebo se soustředí na zvládnutí svého náskoku. Za ním je v plném proudu boj o druhé místo. Mezi Johnsonem a Hobsonem je také zarputilý boj o každou setinu sekundy o pozice 8 a 9.

Dunlop tak obstál ve své roli favorita, projel cílovou páskou s náskokem 12,329 sekundy. Je to jeho 22. vítězství v TT! Od druhého mezičasu po předposlední je sice Harrison druhý, ale v cíli klesá o 0,394 sekundy na Hickmanův závěrečný útok.

Výsledek, Supersport 1: 1. Michael Dunlop (GB), Yamaha, 4 kola za 1:11:22,090 min. 2. Peter Hickman (GB), Triumph, 12,329 sec zpět. 3. Dean Harrison (GB), Yamaha, +12,723 sec. 4. Jamie Coward (GB), Yamaha. 5. Davey Todd (GB). 6. James Hillier (GB), Yamaha. 7. Paul Jordan (GB), Yamaha. 8. David Johnson (AUS), Honda. 9. Rob Hodson (GB), Yamaha. 10. James Hind (GB), Yamaha....14. Michal Dokoupil (CZ), Yamaha.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama