Reklama

Dvoudenní testy Superbike v Barceloně

Všech pět výrobců a všichni stabilní jezdci vyrazí tento týden - ve čtvrtek a v pátek - na okruh «Circuit de Barcelona-Catalunya» - k testování, protože návrat WorldSBK do Evropy už prakticky začal.

Několik týdnů po nezapomenutelném zahájení sezóny Mistrovství světa superbiků MOTUL FIM budou znovu burácet motory – tentokrát během dvoudenního testu DWO (Dorna WSBK Organization) – protože Circuit de Barcelona-Catalunya přivítá stroje WorldSBK ve čtvrtek 15. a v pátek 16. března a celé pole WorldSBK tak bude ve Španělsku. Někteří budou chtít zapomenout na Down Under, druzí pak budou chtít pokračovat ve formě, kterou si dovezli z Phillip Islandu. Všechny ale čeká koncem března «Pirelli Catalunya Round». Některé otázky zůstaly po Austrálii nezodpovězeny – poskytne test odpovědi nebo napoví, co lze v prvním evropském kole očekávat?

Poté, co se Austrálie ukázala jako složitá, budou někteří jezdci doufat, že tento test využijí ke správnému nastartování roku 2024. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) měl v Austrálii doslova katastrofální start, když při svém debutu na Yamaze nezískal žádné mistrovské body a po havárii byl prohlášen za nezpůsobilého. Při barcelonském testu se vrátí na trať a bude doufat, že vyřeší všechny problémy, které ho sužovaly v Down Under.

Bude to také zásadní test pro Ikera Lecuonu (Team HRC) a týmového kolegu Xaviho Viergeho, poté, co Honda měla velké problémy na Phillip Islandu. HRC dokonce povolala testovacího jezdce Tetsutu Nagashimu, aby jim pomohl s vývojem, a nebude chybět ani dvojice týmu PETRONAS MIE Racing Honda Tarran Mackenzie a Adam Norrodin.

Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) měl silný australský víkend, ale technický problém ve druhém závodě ukázal, že by tam mohla být nějaká zranitelnost – byl zde také problém s motorem, který ostatně zastavil vůbec první jízdu Topraka s motocyklem BMW v Portimao v prosinci. Dvoudenní test dává BMW šanci zapracovat na problému a zabránit opakování pro #54, stejně jako pro týmového kolegu Michaela van der Marka, plus dvojici týmu Bonovo Action BMW Garrett Gerloff a Scott Redding (Bonovo Action BMW). Na trati budou mít Němci také jezdce testovacího týmu Sylvaina Guintoliho a Bradleyho Smithe, kteří chtějí dále vyvinout M 1000 RR nejen pro španělské kolo, ale i pro budoucnost.

Lídr šampionátu Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a aktuální č. 2 v boji o titul Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) byli oba dva vítězové v Down Under a katalánský test jim dá šanci připravit se co nejlépe na španělské kolo; zatímco jejich týmoví kolegové Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) budou mít zřejmě pocit, že mají před sebou více práce, přičemž Bautista obsadil druhé místo ve druhém závodě v Austrálii. Kawasaki bude mít na trati také testovacího jezdce Floriana Marina a naopak Michele Pirro bude testovat za tým Aruba.it Racing – Ducati. Andrea Iannone (Team GoEleven), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) a Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) byli na pódiu v Austrálii a doufají, že jim tento test dá šanci zopakovat pódiový výkon v Barceloně. Dá se tedy očekávat, že Iannone bude v Barceloně hodně rychlý a „The Maniac“ bude všeobecně vždy dobrý v podmínkách s nízkou přilnavostí.

Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing) a Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) si oba užili slušný první výlet se svými novými týmy v Austrálii a Catalunya je navíc okruh, který oba dobře znají. Startovní pole na testech završí čtyři jezdci Yamahy s Dominiquem Aegerterem (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) připravujícím se na teprve svůj druhý test v roce 2024 spolu s týmovým kolegou Remy Gardnerem, zatímco Philipp Oettl (GMT94 Yamaha) a Bradley Ray (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team) chtějí dosáhnout pokroku po náročném australském kole. Yamaha je ostatně jediným výrobcem, který nebude mít v Barceloně testovacího jezdce, zatímco ostatní využívají další zdroje ze svých testovacích jezdců, aby nashromáždili co nejvíce dostupných dat.

Na okruhu Circuit de Catalunya Barcelona se bude vždy testovat od 10:00 do 18:00 hodin, přičemž západ slunce je v 19 hodin.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama