Reklama

Dorna řeší vzniklé zmatky v Indii a v Kazachstánu

Kalendář MotoGP 2024 by mohl opět projít další velkou změnou. Poté, co byla Grand Prix Argentiny již odstraněna z kalendáře a Grand Prix v Kazachstánu byla nedávno odložena, se nyní zdá, že pokračování Grand Prix v Indii je na pochybách.

Aktuální situace: Žádná Velká cena Argentiny v roce 2024, Velká cena Kazachstánu, která byla nucena být odložena, a nyní vše nasvědčuje tomu, že Velká cena Indie v roce 2024 se neuskuteční. V Argentině politický chaos způsobil, že MotoGP nebyla vítána, v Kazachstánu prozatím není závodění možné kvůli mnoha záplavám v oblasti a minulý víkend v Le Mans se objevily první zvěsti, že Grand Prix Indie, která je téměř za dveřmi, rovněž zmizí z kalendáře 2024.

V roce 2023 se MotoGP poprvé konala v Indii, ale místní pořadatel «Fairstreet Sports» prý do dnešního dne nesplnil své finanční závazky. Dorna nyní stanovila pro indického organizátora konečný termín: pokud nebudou neuhrazené faktury zaplaceny do 20. května, bude plánovaný závodní víkend na okruhu Buddh International Circuit trvale odstraněn z kalendáře na rok 2024.

Nyní, když tato informace vyšla najevo minulý víkend, je příběh odložené Velké ceny Kazachstánu najednou mnohem jasnější. Nikdo v paddocku MotoGP si nedokázal představit, že by se tato akce mohla zorganizovat později v sezóně v jiném termínu v již tak přeplněném kalendáři. Nyní, když bude GP Indie téměř jistě z kalendáře odstraněna, se zdá být řešením pro Dornu zařadit Kazachstán do kalendáře na víkend 20. až 22. září, tedy jako původní datum 2024 pořádání Grand Prix Indie.

Nyní, když se zdá, že se Kazachstán vrací do hry, tento nový vývoj způsobuje v paddocku MotoGP značný zmatek. Podle mnohých je stále otázkou, zda se v letošní sezóně na okruhu «Sokol International Circuit» vůbec může závodit. Podle posledních zpráv je okruh již hotový, ale technické zázemí (časomíra, internet atd.) ještě zdaleka není v pořádku a na úrovni pořádat zde víkend Grand Prix. Existuje také vážný nedostatek dobře vyškoleného personálu pro organizaci víkendu MotoGP. Aby byl tento problém včas vyřešen, bývalý šéf týmu MotoGP Razlan Razali nedávno navštívil okruh a nabídl se jako prostředník. Razali nyní vedl nezbytná jednání se zúčastněnými a následně požádal o pomoc «Petronas Sepang International Circuit», který může být připraven dát k dispozici více než 400 zkušených úředníků a nechat je převést do Kazachstánu...

Jedna věc je však jasná, týmy a velký počet zástupců médií požadují od Dorny v krátkodobém horizontu jasno, pokud jde o náklady na cestu a ubytování. Každopádně v příštích dnech se nepochybně více vyjasní, jaká situace nastala a zda je polévka skutečně tak horká, jak se aktuálně podává; Dorna by tak mohla chytře využít situace a tímto způsobem vyvíjet tlak na indickou organizaci.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama