Reklama

CryptoDATA RNF: Žaloba proti Dorně a IRTA

Konflikt mezi bývalým zákaznickým týmem Aprilia CryptoDATA RNF a promotérem Dornou a také týmovou asociací IRTA míří k soudu. Pokus o smírnou dohodu se nezdařil.

Promotérská organizace MotoGP čelí žalobě bývalého týmu CryptoDATA RNF Racing. Majitelé bývalého rumunsko-malajsijského týmu chtějí po rozpuštění týmu na konci sezóny 2023 žalovat jak Dornu, tak Mezinárodní asociaci závodních týmů IRTA za „vážná porušení smluvních závazků a protisoutěžní praktiky“.

Rumunská firma CryptoDATA pro kybernetickou bezpečnost uzavřela partnerství s RNF Racing Teamem Razlana Razaliho pro sezónu MotoGP 2023, a to nejen jako hlavní sponzor, ale také jako majitel týmu. Byla ji pozastavena činnost na konci sezóny 2023 kvůli údajně značným nezaplaceným účtům jak Dorně, tak dodavatelům a tým byl z paddocku MotoGP vyhozen.

„Výběrová komise MotoGP,“ bylo tehdy uvedeno v krátkém prohlášení, „sestávající z členů FIM, IRTA a Dorna Sports, se rozhodla nepřijmout tým CryptoDATA RNF MotoGP pro sezónu 2024. K tomuto rozhodnutí vedla opakovaná porušování a porušování Smlouvy o účasti, která poškozují obraz MotoGP na veřejnosti. Výběrová komise zváží žádosti o nový nezávislý tým s motocykly Aprilia, který bude soutěžit ve třídě MotoGP v sezóně 2024.„

Poté, co byla CryptoDATA RNF nahrazena americkým nováčkem Trackhouse, který převzal většinu zaměstnanců a smluv týmu RNF (včetně smluv jezdců Miguela Oliveiri a Raula Fernandeze), bylo v prosinci oznámeno, že CryptoDATA a Dorna dosáhly finanční dohody.

Tato jednání však selhala, podle prohlášení ze čtvrtka ráno. V důsledku toho se nyní šéf CryptoDATA Ovidiu Toma chystá zažalovat Dornu i IRTA, aby věc vyřešil soud.

„Navzdory opakovaným pokusům vyřešit tyto problémy prostřednictvím dialogu,“ stojí v prohlášení, „DORNA a IRTA nedodržely své finanční závazky a podnikly kroky, které představují zneužití pravomoci a porušení zákona o hospodářské soutěži. Tyto kroky nejenže vedly k významným finančním ztrátám naší společnosti, ale také posloužily k podkopání naší konkurenční pozice a reputace v oboru. Shromáždili jsme rozsáhlé důkazy prokazující rozsah zneužívajícího chování společností DORNA a IRTA a jejich nerespektování zákonných dohod. Na tuto záležitost proto upozorňujeme příslušné soutěžní úřady a jsme připraveni vyčerpat všechny zákonné možnosti domáhat se nápravy a náhrady újmy způsobené jejich jednáním. Tento krok je učiněn nejen proto, abychom hájili naše zájmy, ale také abychom zdůraznili důležitost spravedlivé soutěže a integrity ve sportu a podnikání. Jsme přesvědčeni, že žádná společnost by neměla být nad zákonem a principy fair play, a jsme odhodláni bojovat proti praktikám, které poškozují hospodářskou soutěž.“

Prohlášení od Dorny k celému případu: „Nebudeme veřejně komentovat tato obvinění vznesená proti nám, protože je to obtížná a citlivá záležitost. Samozřejmě ale odmítáme všechna obvinění vznesená proti nám.“

Nyní jsou na řadě soudy.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama