Reklama

Číselné zajímavosti z MS-Superbike

Expanse šampionátu MS-Superbike do Jižní Ameriky na okruh «Circuito San Juan Villicum» se ukázala jako velký úspěch. Co ukazuje statistika ohledně návštěvnosti:

Nejvíce diváků bylo v Argentině

Po dvou letech omezení kvůli pandemii Corona proběhl letošní ročník celkem normálně, začátek sezóny se konal nikoliv v Austrálii na Phillip Islandu, nýbrž ve Španělsku v Aragónu. Tam přišlo shlédnout šampionát motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým 20.596, tedy tak nízkou návštěvnost zde ještě nikdy nebyla zaznamenána. Pouze do Estorilu jich přišlo ještě méně.

Zklamáním byla návštěva fanoušků při sezonním finále na Phillip Islandu s počtem 43.549 Australanů (faktem ale je, že těsně předtím hostoval v Down Under šampionát MotoGP).

V Nizozemském Assenu vidělo Bautistu a spol. 49.710 diváků, v Donington Parku jich byl rekord 51.831! Stabilní počet fanoušků přišel v Misanu, Magny-Cours a v Portimão.

V Mostě shlédlo letošní závody necelých 40 000 fanoušků.

Na samé špici ohledně návštěvnosti je potom jednoznačně San Juan Villicum. Zde přišlo shlédnout motocyklové novodobé rytíře 78.549 diváků a jen se prokázalo, že motocyklové závodění prožívá v Jižní Americe obrovský boom.

Celkem 480 pádů v sezóně 2022

Závody na motorkách a pády patří neoddiskutovatelně k sobě. V šampionátu MS-Superbike byl letos zaznamenán rekordní počet pádů.

Celkem 480 crashů zaregistrovala Dorna v sezóně 2022 – inklusivně obou kubatur Supersport. S počtem 120 jezdců včetně pilotů s wild card to znamená průměrně 4 pády na jednoho účastníka.

V kubatuře Superbike zaznamenal nejvíce crashů rutinér Loris Baz (Bonovo BMW), naopak Rookie Oliver König (Kawasaki) pouze dvakrát a Axel Bassani (Ducati) jen jednou.

V kubatuře Supersport (ačkoliv se konají na rozdíl od Superbike pouhé dva závody za víkend místo tří) «vyhrál» , Yarii Montella (Kawasaki) - 17, za ním se umístil Glenn van Straalen (Yamaha) - 16.

Ačkoliv kubatura Supersport 300 absolvovala pouhých 14 závodů a kratší tréninky (SBK 36 závodů, SSP 24), tak počet pádů stojí rozhodně k zamyšlení! Nizozemec Ruben Bijman (Kawasaki) 10x, jeho krajan Victor Steeman sice jen 4x, ale v Indonésii bohužel smrtelně...

Top-3 jezdců s nejvyšším počtem pádů 2022

SBK Baz, Loris 11
Nozane, Kohta 9
Lecuona, Iker 7
van der Mark, Michael 7

SSP Montella, Yari 17
van Straalen, Glenn 16
Booth, Amos, Tom 11

SSP 300 Bijman, Ruben 10
Khouri, Harry 8
Iglesias, Inigo 7
Sabatucci, Kevin 7
Seabright, Fenton 7

Max Biaggi, Carlos Checa a Troy Corser

V šampionátu MS-Superbike jsou nejúspěšnější jezdci většinou starší 30 let.

V Top-3 sezóny 2022 je pouze Toprak Razgatlioglu (Yamaha) s 26 lety mladší: Mistr světa Álvaro Bautista (Ducati) a Jonathan Rea (Kawasaki) jsou podstatně starší - 38 a 35 let.

Nejvyšší počet roků na pódiu pochází z roku 2010 z Misana: Max Biaggi (Aprilia), Carlos Checa (Ducati) a Troy Corser (BMW) v tehdejším prvním závodě - je to rekordní «Oldtimer»-Podium, průměr jezdců Top-3 na pódiu je neuvěřitelných 38 let, pět měsíců a čtyři dny; tedy více než je stáří letošního mistra světa!

Kuriozita: Corser byl i na nejmladším pódiu historie tohoto šampionátu: Spolu s ním Anthony Gobert a Mike Hale - Laguna Seca 1995 (druhá jízda) v průměru na stupních 22 let, dva měsíce a 16 dnů.

Mimochodem: Max Biaggi se 2012 stal ve věku 41 let podruhé mistrem světa.

V roce 2008 získal Troy Bayliss - 39 let - svůj čtvrtý titul mistra světa, Troy Corser - 36 lět - vicemistr světa; Noriyuki Haga - 33 let - obsadil třetí místo a ve stejném roce (2008) byl Carlos Checa - 36 let.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama