Reklama

Can Öncü na delší dobu «mimo hru»

Turecký jezdec týmu Puccetti Kawasaki Can Öncü je na delší dobu vyřazen ze závodění! Zlomeniny levého předloktí se ukázaly jako druhotná zranění, ovšem daleko horší je zranění jednoho nervu na jeho levé paži.

Ke zranění došlo hned po startu druhého závodu v Assenu, kdy Yari Montella (Barni Ducati) špatně odhadl situaci a srazil Cana Öncüho z trati. Turek si zlomil ulnu a radius na levém předloktí – těsně nad zápěstím a těsně pod loktem. A jak se ukázalo, byl zasažen i minimálně jeden nerv na paži.

„Po havárii přestal fungovat nerv v Canově levé paži,“ řekl šéf týmu Kawasaki Manuel Puccetti a hned také vysvětlil: „Nyní, po mnoha terapiích, se vrací a Can může trochu hýbat prsty. Stále ale nemůže pohnout rukou. Předpokládám, že regenerace bude trvat velmi dlouho. Lékaři Dorny jsou k nám vždy velmi milí a lze je kdykoli kontaktovat, ale nikdo nám nemůže říci, jak dlouho to Canovi zabere.“

Jen pro vysvětlení: “V paži je pět nervů, z nichž všechny pocházejí z brachiálního plexu: jedná se o muskulokutánní, axilární, střední, radiální a ulnární nervy. Řídí všechny pohyby v rameni, paži, ruce a prstech a poskytují citlivost. Pokud je nerv přetažený, zraněný nebo dokonce přerušený, regeneruje se jen pomalu – pokud vůbec. Nerv se může regenerovat, pokud je tělo nervové buňky neporušené a buněčná prodloužení absorbují elektrické impulsy z těla buňky a přenášejí je do terminálního laloku. Rychlost růstu může být až 2 mm za den u menších nervů a až 5 mm za den u větších nervů. Často je však výrazně nižší."

V závodě mistrovství světa kubatury supersport v Barceloně nahradil 19-letého Öncüa bývalý mistr světa Lucas Mahias (umístil se na P16./13.), pro kterého byla současná Kawasaki ZX-6R velká neznámá, protože byla letos vybavena systémem Ride-by-wire.

Francouz pak v Misanu testoval superbikový motocykl týmu Puccetti, protože po prvních čtyřech podnicích sezóny 2023 se Tom Sykes od týmu oddělil a Angličan se pak přihlásil jako náhradní pilot do BMW, kde nahradil zraněného Michaela van der Marka.

Zda Mahias pojede za Puccettiho na stroji Superbike nebo Supersport během příštího podniku v Misanu začátkem června, nebo zda šéf týmu využije jiné jezdce, se definitivně rozhodne koncem příštího týdne.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama