Reklama

Bude vůbec Texas? A Sepang možná dvakrát?

Nad kalendářem MotoGP 2021 se stále ještě vznášejí otazníky! Zatímco je jisté jen to, že místo finského KymiRingu se pojede dvakrát na RedBull Ringu.

Problémem jsou jednotlivé zámořské závody, takže plán B je celkem jasný: Dvojitý závod na okruhu Sepang International Circuit v Malajsii, tedy na domovské trati týmu Petronas-Yamaha s Rossim a Morbidellim.

Jak ale bude vypadat přesně kalendář po Grand Prix v Misanu (19. září), to opravdu neví nikdo. Je hodně pravděpodobné, že se opět neuskuteční Grand Prix Argentiny (Termas de Río Hondo) a to hned ze dvou důvodů: Boxy totiž zachvátil požár a také situace okolo Covidu-19 není v Jižní Americe stále ještě pod kontrolou.

Je tak možné, že by zámořské závody začaly až začátkem října podnikem Red Bull US-GP v Austinu/Texasu.

Jaká je situace s cestováním v Asii a v Austrálii všeobecně, musí pořadatelé «fly-away»-Grand Prix oznámit na Dornu do 15. června. Pak teprve může Dorna konkrétně vypracovat nový termínový kalendář pro říjen a listopad.

Jelikož v Evropě tři neuskutečněné závody sezóny 2020 Mugello, Sachsenring a Assen se už konaly, nebo konat budou, tak kromě Sepangu není plánován zatím žádný dvojitý závod.

British Motor Cycle Grand Prix sice zůstává s otazníkem, bude záležet na situaci, kolik zemí z EU bude závislých na zákazu letů a cestování do Velké Británie.

Například britští týmoví příslušníci nesměli po GP Katalánska cestovat domů, ale museli zůstat v EU, to stejné bude platit pro Grand Prix v Assenu.

Faktem je, že pro GP na Sachsenringu - 20. června - se neprodávaly žádné vstupenky. Při počtu 1 500 diváků se to pořadateli nevyplatí: Assen může nyní plánovat s 15.500 diváky denně.

Pořadatelé zámořských závodů Motegi, Buriram, Phillip Island a Sepang musí do 15. června rozhodnout, ano nebo ne.

Dorna kvůli obrovským finančním nákladům (cestovné a transport) požaduje od pořadatelů plný zalistovací poplatek a ten si mohou jednotlivé okruhy dovolit zaplatit pouze při zaplněných tribunách a to musí povolit místní vláda.

Aktuálně to vypadá velmi dobře v Sepangu, situaci v Thajsku a Japonsku je nutno sledovat a vyjasnit.

Faktem je, že přednost mají Olympijské hry! ve dnech 23. července až 8. srpna.

Co se týká Austrálie, tak je požadována uzavřená chodba mezi hotely a okruhem, což ale na Phillip Islandu možné není. Většina týmů je totiž ubytována v prázdninových domcích.

Náhradní okruh Mandalika/Indonésie nebude 2021 ještě k dispozici, proto je uvažováno o dvojitém závodě v Sepangu.

Kalendář MotoGP 2021

28. března: Doha/Q
04. dubna: Doha/Q
18. dubna: Portimão/P
02. května: Jerez/E
16. května: Le Mans/F
30. května: Mugello/I
06. června: Barcelona/E
20. června: Sachsenring/D
27. června Assen/NL
08. srpna: Red Bull Ring/A
15. srpna: Red Bull Ring/A
29. srpna: Silverstone/GB
12. září: Aragón/E
19. září: Misano/I
03. října: Motegi/J
10. října: Buriram/TH
24. října: Phillip Island/AUS
31. října: Sepang/MAL
14. listopadu: Valencia/E



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama