Reklama

Aragón: Z náhradní tratě je tradiční okruh

Motorland Aragon je jedním z nejnovějších okruhů v současném kalendáři MotoGP. Trať postavená dle architekta Hermanna Tilkeho byla otevřena teprve v roce 2009. První motocyklové závody zařazené do mistrovství světa se zde konaly už o rok později.

Původně nebyl Motorland Aragon ani v kalendáři sezóny 2010, a naskočil teprve jako náhradní trať místo maďarského Balatonringu, který nikdy nebyl ani postaven. Motorland Aragon se etabloval jako čtvrtý španělský okruh po Jerezu, Barceloně a Valencii a od té doby je v kalendáři pravidelně. V historické tabulce je potom šestým okruhem ve Španělsku, kde se jelo o mistrovské body: Těmi dalšími pěti byly Jerez, Catalunya, Jarama, Montjuich a Valencia.

Od začátku byl nejúspěšnějším pilotem Casey Stoner, který vyhrál v Aragonu 2010 a 2011, jednou s Ducati - což je jediný úspěch této italské značky na tomto okruhu - a jednou na Hondě. Jeho druhé vítězství na okruhu Motorland Aragon začalo vítězný hattrick Hondy, Stoner zde ale 2012 kvůli zranění nestartoval (nahradil ho Jonathan Rea), když po něm vyhráli Dani Pedrosa (2012) a Marc Marquez (2013). Pak následoval double Yamahy, kterou dovedl k vítězství Jorge Lorenzo (2014 a 2015). Takže okruh Motorland Aragón je jednou ze tří tratí, kde dosud nezvítězil Valentino Rossi (kromě Aragonu ještě Austin v USA a Red Bull Ring v Rakousku).

Rekordní vítězové: Casey Stoner a Jorge Lorenzo (2)
Rekord okruhu: 1:48.120 (Jorge Lorenzo 2015)
Pole-position rekord: 1:46.635 (Marc Marquez 2015)
Top-Speed rekord: 345.8 km/h (Andrea Iannone 2015)

Lídr kubatury Moto3 Brad Binder zde nejlépe dojel v roce 2014 jako osmý, jediným z aktuálních pilotů této kubatury, který zde stál na stupních vítězů, je Jorge Navarro, vloni v cíli druhý, což bylo jeho první pódium v kariéře jezdce Grand Prix. Ovšem velmi silný dojem zde vloni zanechal Niccolo Antonelli, který jezdil ve vedoucí skupině, zajel i nový rekord okruhu této kubatury, až se nakonec propadl v cíli na konec Top-6.

V Aragónu ale vyhráli ze současných účastníků MS v seriálu FIM CEV Repsol Maria Herrera (2013) a Joan Mir, ten zde dokonce vloni v MSJ slavil double.

V kubatuře Moto2 zde zažil v roce 2015 velké zklamání Johann Zarco, byl to jeho „první mečbol“ k zisku titulu mistra světa, ale nedokázal ho využít, v cíli byl odmávnut až jako šestý. Oslava titulu se protáhla až do následujícího japonského Motegi, ovšem bylo to s příchutí pelyňku: Jeho největší konkurent v boji o titul mistra světa 2015 Tito Rabat do závodu kvůli zranění nenastoupil. Jinak stupně vítězů 2015 obsadili Rabat, Rins a S. Lowes.

Závody na okruhu Motorland Aragon jsou vždy doménou španělských jezdců, z ostatních zde dokázali vyhrát - napříč všemi kubaturami - pouze: Australan Casey Stoner (MotoGP - 2010 & 2011), Italové Andrea Iannone (Moto2 - 2010) a Romano Fenati (Moto3 - 2014) a Portugalec Miguel Oliveira (Moto3 - 2015).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama