Reklama

Už brzy skončí daňový ráj pro některé piloty MotoGP

V trpasličím státě Andorra žije na jednom čtverečném kilometru více pilotů z MotoGP, než v jakékoliv jiné zemi na světě. Ale pro daňové imigranty tento ráj brzy skončí.

Často jsou v andorských horách viděny luxusní automobily BMW X6 a samozřejmě i jiné vozy stejné kvality, země která láká v zimě lyžaře a v létě zase cyklisty, je totiž vzdálena pouhé dvě hodiny od Barcelony.

Bydlí zde nejen bratři Pol a Aleix Espargaróvé, nýbrž také Jack Miller, Bradley Smith, Héctor Barbera a Maverick Vinales, a nyní nově i Jorge Lorenzo. Svou domovskou základnu zde má tým Avintia majitele Raúla Romera. Když se chtěl přestěhovat před dvěma roky do Andorry také Marc Márquez, tak ale došlo ve Španělsku doslova k «povstání».

Jinak hodně tvrdý Marc Márquez byl doslova dohnán k slzám, neboť mu bylo od fanoušků a médií «vyčiněno», že školu a vzdělání absolvoval a získal na španělských školách - a nyní nechce už dále platit daně. Takže zůstal raději v rodném městě Cervera a nadále odvádí daně v hodnotě 55% - přičemž jeho roční příjem je okolo 10 milionů Euro.

Zajímavé je, že to nikomu nevadí u Jorge Lorenza, že se nyní přestěhoval rovněž do Andorry. Ten totiž předtím žil několik let kvůli placení daní ve švýcarském Tessinu. Bylo to praktické i z jiného důvodu: Nedaleko je totiž evropská základna Yamaha Factory Racing v městě Gerno di Lesmo u Monzy.

Také Dani Pedrosa bydlí oficiálně ve Švýcarsku, rovněž Sete Gibernau, dělal to Casey Stoner, také Scott Redding má na svém autě SPZ z Aargau a má i švýcarské telefonní číslo na svém soukromém mobilu.

Andorra má pro dobře placené sportovce jedno velké lákadlo: Dlouho se zde daně neplatily vůbec, nyní je to směšných 10%. Takže Lorenzo ze své gáže u Ducati, která má výši 12,5 milionu Euro, odvádí pouhých 1,250 milionu místo španělských 6,875 milionu.

Bývalý motocyklový jezdec Ruben Xaus založil pro nové obyvatele Andorry poradenskou firmu «QAND Move Management Services».

Při změně trvalého bydliště aktuálně druhého pilota MS-MotoGP Mavericka Vinalese, který původně bydlel u své ex-přítelkyně v Itálii, byl Xaus tím člověkem, který mu zprostředkoval kontakty k bance v Andoře. A nejen to, zařídil mu také reklamní šoty ve filmových reklamách a přístup k tištěným reklamním letákům.

Ostatně v Andoře nyní žijí také hvězdy šampionátu WorldSBK Chaz Davies, Leon Camier nebo také Broc Parkes aj.

Ruben Xaus se podílel na tom, že zde má současné trvalé bydliště také Lorenzo, nebo třeba přední jezdec Moto3 Jorge Martin. Žije zde oficiálně také 21 profesionálních cyklistů a přední piloti z Rallye. V budově Andorra Bank bylo nedávno nově otevřeno muzeum Jorge Lorenza.

Ale tato daňová pohádka pomalu končí: Místní parlament odsouhlasil jednohlasně nový zákon a daňové úniky budou tvrdě trestány. Kdo se proviní proti novým daňovým předpisům ve výši 75.000 až 150.000 Euro, tak mu hrozí vězení 3 měsíce až 3 roky. Za sumu přes 150.000 Euro pak 1 až 5 let vězení.

Na nátlak EU musí Andorra od ledna 2018 přijmout opatření o odtajnění bankovních kont cizinců a výměně informací mezi jednotlivými bankami o majitelích kont.

Daňový ráj tak sice skončil, dříve se zde totiž neplatilo vůbec, ale platit daně ve výši 10% a DPH 4,5% je samozřejmě daleko výhodnější, než platit ve Španělsku až 55% daně.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama