Reklama

Tým Freudenberg a König po Losailu a o sezóně 2020

Finále šampionátu WorldSBK 2019 bylo zároveň také finále kubatury World Supersport 300. 20 nejlepších pilotů po 8 závodech sezóny bylo od promotéra DWO logicky podpořeno, aby společně absolvovali na okruhu Losail International Circuit sezonní finále.

Tři dosavadní piloti týmu Freudenberg KTM Max Kappler, Jan-Ole Jähnig a Victor Steeman se kvalifikovali přímo a tak nebylo zas tak velkým logistickým problémem vzít s sebou ještě čtvrtého pilota a vyzkoušet ho v závodě. Tím byl 17-letý Čech Oliver König, dosud závodící za tým Jakuba Smrže ACCR Czech Talent Team - Willi Race, který se před finále v katarském Losailu nacházel na 27. místě s 9 body.

Samozřejmě, že místní podmínky (vysoká teplota a všude přítomný písek) vytvořily pro první závod této kubatury mimo Evropu zcela specifické podmínky, ale s těmi se mechanici okolo šéftechnika Carstena Freudenberga velmi dobře vyrovnali.

V tréninku si vedl velmi dobře host v týmu Freudenberg Oliver König, který je vážným kandidátem na čtvrtý motocykl Freudenberg-KTM pro sezónu 2020, a byl hned z celého týmu nejrychlejším a se ztrátou 0.777 sec. na Polesettera Anu Carrasco si vyjel 9. místo, tedy 3. řadu na gridu, což bylo jeho druhé nejlepší umístění v kvalifikaci během celé sezóny 2019.

V nezvyklém čase pro závod, tedy v 18.15 místního času, bylo sezonní finále odstartováno a všichni čtyři jezdci týmu Freudenberg do něho vyjeli v novém designu kapotáží jejich motocyklů KTM, tedy LEO-designu.

Oliveru Königovi se hned ve 2. kole, když jel na P14, zavřel v T2 předek a jeho motocykl zůstal v ideální stopě, takže i Königův týmový kolega Kappler havaroval. Ještě před tím ale byl českému teenagerovi signalizován trest: Ride Through - Jump Start. K jeho potrestání ale pochopitelně vzhledem ke crashi už nedošlo.

Carsten Freudenberg (Teamchef): "Z pohledu na sezónu 2020 byl pro nás závod v Kataru hodně důležitý. Samozřejmě, že jsme od výsledků očekávali více (pouze Jahnig dokončil závod na P17, další tři se odmávnutí šachovnicovým praporkem - Steeman, Kappler a König - nedočkali; pozn. Bosso).

Co se týká testu s Oliverem na sezónu 2020, tak jsme spokojeni. Sedneme si společně ke stolu a budeme pracovat na tom, aby Oliver v sezóně 2020 pilotoval náš čtvrtý motocykl KTM. Jezdecky nás o svých kvalitách přesvědčil.“

Oliver König (#52 World Supersport 300): „Chtěl bych poděkovat týmu Freudenberg za tuto šanci. Od začátku jsem se v týmu cítil velmi dobře a celý tým včetně mého mechanika Daniela celý závodní víkend tvrdě pracoval, abych si na KTM co nejrychleji zvykl. Co se týká závodu, tak se mohu týmu jen omluvit. Přáli jsme si úplně něco jiného. Ale doufám, že 2020 zase dostaneme příležitost spolupracovat. Mně se to hodně líbilo! Hodně poděkování Carstenovi a jeho týmu!“

Mistrovství světa WorldSSP300 2019: 1. Manuel Gonzalez (ESP-Kawasaki) - 161 bodů; 2. Scott Deroue (NED-Kawasaki) - 131; 3. Ana Carrasco (ESP-Kawasaki) - 117; 4. Andy Verdoia (FRA-Yamaha) - 97; 5. Victor Steeman (NED-KTM) - 69; 6. Marc Garcia (ESP-Kawasaki) - 68; 7. Galang Hendra Pratama (INA-Yamaha) - 64; 8. Jan-Ole Jahnig (GER-KTM) - 61; 9. Hugo de Cancellis (FRA-Yamaha) - 54; 10. Nick Kalinin (UKR-Kaawasaki) - 48. A dále: 18. Max Kappler (GER-KTM) - 16; 28. Oliver König (CZE-Kawasaki) - 9 .

Zdroj: TZ Team Freudenberg



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama