Reklama

Oficiálně: Tým CryptoDATA ztrácí svá dvě místa na roštu MotoGP

Navzdory prohlášení týmu CryptoDATA-RNF-Aprilia ústy rumunského týmového šéfa Ovidiu Toma, že jeho pod vedením Ovidia Tomy a Bogdana Mărunţişe má a dodrží smlouvu s Dornou, která je podepsána do konce roku 2026, byla dnes vydána oficiální zpráva Dorny a ta situaci úplně změnila:

Po odvolání šéfa týmu Razlana Razaliho přichází většinový vlastník RNF CryptoDATA o dva sloty MotoGP.

Aktuální situace je tedy následující: Roztržka mezi generálním ředitelem CryptoDATA Ovidiu Tomou, sesazeným šéfem týmu Razlanem Razalim, který vlastní 40 procent akcií týmu, a vedením Dorny se projevila již v Dauhá. Spor mezi smluvními partnery vyvrcholil ve Valencii, protože nyní vyšlo najevo, že britský sponzorský manažer a konzultant Jeremy Appleton (dříve zaměstnaný u Alpinestars a Triumph) již přivedl do paddocku MotoGP na GP Rakouska skupinu investorů z USA, aby převzali tým MotoGP.

Kolem zákaznického týmu CryptoDATA-RNF-Aprilia se v posledních týdnech opakovaně objevila obvinění z finančních nesrovnalostí a Dorna dnes také oznámila, že tým RNF několikrát porušil a porušil „Smlouvu o účasti“.

Výběrová komise MotoGP (skládající se z FIM, IRTA a Dorna) se proto rozhodla neudělit týmu CryptoDATA RNF MotoGP licenci pro sezónu mistrovství světa 2024.

Ovidiu Toma drží svůj 60% podíl v RNF Racing prostřednictvím společnosti „CDT SPORTS AND MEDIA SRL“; Razali vlastní 40 % závodní společnosti, ale v případě ztráty cenných týmových míst se stává téměř bezcennou.

Výběrová komise nyní zvažuje různé žádosti o dva sloty pro satelitní týmy. Žádost týmu Leopard Racing již byla zamítnuta. Ale ve Valencii se rozneslo, že americký milionář Justin Marks, majitel úspěšného týmu Trackhouse NASCAR, má zájem převzít nový „nezávislý tým“ s materiálem Aprilia. Je také připraven převzít celý technický tým RNF i smlouvy s Aprilia Racing.

Nic se nezmění ani ve dvojici jezdců, protože Miguel Oliveira a Raúl Fernandez (včerejší skvělý pátý ve finále Světového poháru) mají s Aprilií smlouvy do konce roku 2024. Vzhledem k tomu, že Oliveira je zraněný od GP Kataru (zlomená lopatka), zítra v úterý bude absolvovat test pouze Raúl Fernández.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama