Reklama

MotoGP: Zůstane Marquez v USA neporažen?

Od roku 2013, kdy Marc Marquez začal závodit v královské kubatuře MotoGP, ještě na závodech pořádaných v USA, neprohrál.

Zatím tedy startoval lídr letošního šampionátu MotoGP na území USA celkem 7x, a sedmkrát také vyhrál: 3x v Austinu/Texas, 3x v Indianapolis a 1x v Laguna Sece.

Marc Marquez je na čele šampionátu před závodem Red Bull Grand Prix of the Americas kubatury MotoGP - a v Texasu ještě nikdy neprohrál!

Doslova kriminální drama mají za sebou jezdci kubatury MotoGP při závodním víkendu na okruhu Termas de Rio Hondo. Z bezpečnostních důvodů museli všichni účastníci v polovině závodu na zkrácených 20 kol povinně absolvovat zastávku v boxu a vyměnit motocykl s čerstvými gumami. A protagonisté z Kataru měli v Argentině velké problémy, naopak se podařilo vystoupit „ze stínu“ jiným jezdcům.

Dvoudílný závod v Argentině potvrdil ve své staré formě jezdícího Marca Márqueze (Repsol Honda Team). Španěl po výměně motocyklu závodu jednoznačně kraloval a po turbulentním startu do sezóny je tak v královské kubatuře jediným jezdcem, který stál v obou závodech na stupních vítězů a s náskokem 8 bodů vede ex-mistr světa tabulku šampionátu. Ostatně nesmíme zapomenout, že v Argentině a v USA se mu vždy dařilo. Na okruhu Termas de Rio Hondo slavil své druhé vítězství v kariéře jezdce MotoGP vůbec, v Texasu by chtěl vyhrát počtvrté v řadě.

Od okamžiku, kdy v roce 2013 začal závodit v kubatuře MotoGP, vyhrál na okruhu Circuit of the Americas (COTA) vždy z Pole Position.

Druhý v Argentině a také v MS je Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Ten po změně motocyklu nebyl schopen ve druhé polovině argentinského závodu akceptovat tempo Marqueze a měl dokonce problémy i s Viňalesem na Suzuki, který ale přemotivovaně havaroval. Když už se zdálo, že i druhý letošní závod dopadne pro Rossiho bez umístění na stupních vítězů, tak spolu kolidovali oba jezdci Ducati a pro „The Doctora“ se otevřela „vrata dokořán“ za druhé místo. Na okruhu, kde se jede Red Bull Grand Prix of the Americas skončil ale Rossi zatím pouze jednou v Top-3.

Jeho týmový kolega a úřadující mistr světa Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) má za sebou hodně tvrdý závodní víkend, neboť v Argentině dvakrát havaroval, kromě jiného i v závodě a po vítězství v Kataru tak musel akceptovat první letošní „0“, . Jelikož ale výsledky obou závodů byly hodně turbulentní, tak je Lorenzo stále ještě v Top-4, se ziskem 25 bodů ztrácí na třetího Daniho Pedrosu (Repsol Honda Team) pouhé 2 body.

Pedrosa měl stejně jako Rossi při GP Argentiny velké štěstí, když nakonec skončil na pódiovém stupni. Také on profitoval ze situace, kdy oba tovární jezdci Ducati v závěru havarovali. V Austinu startoval Pedrosa zatím dvakrát a vždy byl odmávnut jako druhý za týmovým kolegou Márquezem.

Ducati byla v Argentině na cestě k pódiovému double, pak ale přemotivovaný Andrea Iannone chtěl předjet týmového kolegu Andreu Doviziosa a výsledkem bylo, že oba havarovali. Zatímco Dovizioso dotlačil svůj motocykl do cíle na P13, tak Iannone je stále bez bodového zisku - dva pády ze dvou závodů - navíc dostal za svůj předjížděcí manévr z posledního závodního týdne pro závod Red Bull Grand Prix of the Americas trest. Posunutí na startovním roštu o 3 místa a jeden trestný bod do své licence. Bez Iannoneho chyby by to bylo první pódiové double pro Ducati od GP Katar 2015.

Zatímco Dovizioso už skončil v Texasu dvakrát v Top-3, tak Iannone musí jet na jistotu. Tento Ital v posledních čtyřech závodech nezískal ani jeden mistrovský bod a v sezóně 2016 ještě neviděl cílový šachovnicový praporek.

V Argentině bojoval Maverick Viňales (Team Suzuki Ecstar) s Rossim o pódiové umístění, ale při tomto souboji spadl. Viňales ale v Argentině potvrdil, že je Suzuki připravena bojovat s Ducati, Hondou a Yamahou o pódiová umístění.

Eugene Laverty (Aspar Team MotoGP) nemohl zamaskovat svou radost ze čtvrtého místa v cíli, je to daleko jeho nejlepší umístění v kubatuře MotoGP a jen tak dokázal, že Ducati je daleko konkurence schopnější než loňská Open-Honda.

Pořadí v šampionátu

01- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 41 bodů
02- Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 33
03- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 27
04- Jorge Lorenzo – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 25
05- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 23
06- Pol Espargaro – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 19
07- Hector Barbera – Avintia Racing – Ducati Desmosedici GP14.2 - 18
08- Eugene Laverty – Aspar Team MotoGP – Ducati Desmosedici GP14.2 - 17
09- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 16
10- Maverick Viňales – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 10
11- Aleix Espargaro – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 10
12- Alvaro Bautista – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 9
13- Stefan Bradl – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 9
14- Tito Rabat – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 8
15- Scott Redding – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 6
16- Michele Pirro – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 4
17- Jack Miller – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 2

Foto: Repsol Honda



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama