Reklama

MotoGP v sezóně 2021: První, první, první

První pódia, první vítězství a další premiérové události v této sezóně 2021. Pojďme se podívat na všechny události tohoto typu získané protagonisty MotoGP.

Intenzivní sezóna MotoGP skončila, s prvním francouzským šampionem v «premier class» a s velkým vzestupem Ducati. Stejně jako se stalo v Moto3 a Moto2, ani v této kubatuře zjevně nechyběla «prvenství», což dokazují první důležité výsledky. Jména? Kromě dvou důležitých Rookies roku 2021 na seznamu rozhodně nechybí Fabio Quartararo a Francesco Bagnaia, aniž bychom zapomněli na konkrétní značku. Pojďme se tedy podívat na všechna jména a jejich trumfy.

Pecco Bagnaia

Začněme mužem, který se v druhé polovině roku stal Top mužem «červených» z Borgo Panigale. Stejně bude jezdcem velkých nadějí pro rok 2022… Ale zůstaňme u letošního šampionátu, začněme jeho prvním Pole Position (z celkem pěti!), které se konalo hned při sezonní premiéře v Kataru. Následuje několik umístění na stupních vítězů, pro «Pecca» to nebylo první v «premier class», než se dostane na samý vrchol stupňů vítězů závodem v Aragónu. Zde přichází jeho první vítězství v MotoGP, po kterém budou následovat ještě tři další, včetně toho, které uzavřelo sezónu 2021. Škoda nehody v Emilia Romagna GP - Misano II (kdy byl jasně ve vedení), kdy přišel definitivně o šanci stát se mistrem světa.

Jorge Martín

Nejlepší Rookie v «premier class» v sezóně 2021, skvělá sezóna navzdory havárii při GP Portimao I. Pouhé dvě Grand Prix stačili satelitnímu pilotovi týmu Pramac Ducati: Ve druhém podniku v Dauhá získává Martín své první Pole Position v «premier class». To ale není konec: V závodě dlouho vedl, než ho předjeli Quartararo a Zarcovi, ale pro výbušného španělského nováčka tak přišlo první pódium MotoGP. Jak již bylo zmíněno, následuje havárie v Portugalsku, který „zpomalila“ jeho zlepšování, ale stal se hlavním hrdinou Grand Prix Steiermarku. Tentokrát se ale nespokojil s pouhými stupni vítězů, ale vyjel si první vítězství v nejvyšší třídě (a zatím jediné), zároveň získal druhé Pole-Position roku.

Aprilia-Aleix Espargaró

V tomto případě se také vyplatí vložit konkrétní značku motocyklu, protože se jednalo o historický okamžik. Výsledek očekávaný dlouhou dobu a dosažený přes různé obtíže tohoto projektu, který nebylo snadné uskutečnit v dnešní více než «nabité» kubatuře MotoGP. Ale Aleix Espargaró slíbil mužům z Noale umístění na pódiu a v Silverstone se tato příležitost zhmotnila. Po velké bitvě s Millerem dává Katalánec Aprilii třetí místo, první historické pódium v v «premier class» pro italskou značku.

Enea Bastianini

Dostáváme se k druhému Rookies, který je schopen zanechat svou stopu ve své první sezóně MotoGP. Trvalo to sice o něco déle než jeho španělskému kolegovi, ale mistr světa Moto2 z roku 2020 začíná také dosahovat stále solidnějších výsledků. A právě v Misanu se standartní motorka Avintia Esponsorama blýská nejvíc: ve Velké ceně San Marina ho vidíme neustále stoupat z 12. pozice na roštu, až zuby nehty urve třetí místo v cíli. Tak přichází jeho první pódium jako jezdec v «premier class» a také první nejrychlejší kolo v závodě. Třetí místo v cíli pak zopakoval i ve druhém podniku na této italské trati.

Fabio Quartararo

Samozřejmě, že v tomto seznamu rozhodně nemůže chybět ten, kdo přepsal historii pro zemi «Galského kohouta», tedy pro Francii, v MotoGP, . Svých prvních Pole position, prvních nejrychlejších kol, prvních umístění na stupních vítězů a prvních vítězství už dosáhl v roce 2019, ve svém debutovém roce v první třídě. Ale bylo to «poprvé», co se mu ještě nikdy v žádné světové kubatuře nepodařilo, vzhledem k tomu, že nijak zvlášť nevynikal ani v Moto3, ani v Moto2, tedy získat titul světového šampiona. Ačkoliv už ve dvou předchozích letech ukázal velké věci, v letošním roce 2021 je zde třešnička na dortu, u příležitosti Grand Prix Emilia Romagna. Nehoda jeho největšího rivala Bagnaia a čtvrté místo pod šachovnicovou vlajkou mu umožnilo předčasně oslavit jeho první titul mistra světa , první pro Francii v «premier class» a první pro Yamahu po dlouhém půstu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama