Reklama

MotoGP Indonésie: Trať a statistika

Šampionát MotoGP je nazpět v Indonésii! Poprvé se uskuteční závodní víkend mistrovství světa na okruhu Mandalika Circuit. Řadu let se pokouší továrny z MotoGP dotlačit promotéra jejich šampionátu Dorna Sports k návratu do Indonésie.

A tento víkend se jeden ze závodů Grand Prix pojede na zbrusu novém okruhu Mandalika International Street Circuit. Oba dosavadní závody mistrovství světa silničních motocyklů hostovaly v Indonésii v letech 1996 a 1997 v Sentulu.

Teprve v loňském listopadu byl otevřen na ostrově Lombok nový okruh, a konalo se zde finále mistrovství světa Superbike jako vůbec první závody na této trati vůbec.

Z původní myšlenky, aby kolem okruhu vznikla turistická oblast s mezinárodními hotely nebylo vidět vůbec nic. 15 metrů široký asfaltový pruh vedl na ploše o 120 hektarech divoké vegetace.

Na 4,310 kilometrech dlouhé tratě je umístěno celkem 17 zatáček, 6 levých a 11 pravých. V kalendáři Grand Prix jsou kratšími pouze tratě Le Mans, Misano a Valencia; samozřejmě ještě Sachsenring. A nejdelší rovinka je hodně krátká, ta cílová měří 507 metrů.

Zatím nejrychlejší kolo na okruhu Mandalika International Street Circuit drží Pol Espargaro. Ten zajel při zimním testování 2022 čas 1:31.060 minuty. Oficiální rekord okruhu pak patří šampiónu světových Superbike Topraku Razgatlioglu, který se v závodě dostal na hodnotu 1:34.288 minuty. V Superpole ale zajel stejný jezdec 1:32,877, což je v kubatuře Superbike nejlepší zajeté kolo.

Nejvyšší naměřená rychlost ale má jiného rekordmana: Nejvyššího Topspeedu dosáhl při testu MotoGP Johann Zarco s 314,8 km/h.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama