Reklama

Jonas Folger už letos nebude závodit!

Jonas Folger musel kvůli mysterioznímu bakteriálnímu onemocnění vynechat poslední čtyři závody sezóny 2017. Nyní se bohužel potvrdilo: Němec nepojede v sezóně 2018 ani jeden závod Grand Prix.

10 dní před prvním letošním testem MotoGP v Sepangu oznámil šéf týmu Tech3-Yamaha Hervé Poncharal veřejnosti a médiím hodně překvapivou zprávu.

Jonas Folger (24 let) se rozhodl, že se 2018 nezúčastní mistrovství světa MotoGP. U Bavorčana byl v listopadu diagnostikován Gilbertův syndrom.

Při GP Japonska byl u něho oznámen virus pod názvem Epstein-Barr.

Folger byl poprvé s takovou nemocí konfrontován ve věku 10 let. Potom se záhadně zhroutil před brněnskou Grand Prix 2011, když závodil v kubatuře 125 ccm a ve čtvrtek absolvoval na Masarykově okruhu kondiční běh.

Ve fyzicky náročné královské kubatuře se nemoc opět vynořila při loňském závodě na Spielbergu. Potom v Anglii a v Aragónu. V Japonsku nevstal Folger dva dny z hotelové postele a týmový šéf Poncharal prohlásil: „Jonas vypadá jako duch“.

Naordinován byl absolutní klid a ochrana před různými rozhovory a vůbec setkání se zástupci médií.

Nyní oznámil desátý jezdec ze šampionátu MotoGP 2017, že se stále necítí úplně zdravý, ani fyzicky a ani mentálně.

„Jsem neuvěřitelně smutný, co nyní musím oznámit. V roce 2018 nepojedu žádný závod MotoGP. Mně se nepodařilo udělat takové pokroky, ve které jsem doufal. Necítím se v takové síle, abych mohl jet s motocyklem MotoGP na 100%. Doufám, že se jednoho dne vrátím zpět“, říká Jonas Folger.

U týmu Tech3 Yamaha byl Folger v posledních čtyřech závodech Grand Prix nahrazen následujícími piloty: Kohta Nozane v Sepangu, Broc Parkes na Phillip Islandu a Michael vd Mark v Sepangu a ve Valencii. Ani jeden z nich ale nebyl odmávnut v Top-15, tedy v bodech.

Týmového šéfa Poncharala nyní čeká úmorná práce najít co nejdříve za Folgera rychlého náhradníka, ovšem většina pilotů s těmito vlastnostmi už smlouvy pochopitelně má.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama