Reklama

Jako Fenati: Walid Khan u Svobody zatáhl za brzdu

To, co jsme viděli ve druhém závodě IDM Supersport 300 na Red Bull Ringu, dává podnět k zamyšlení. Český jezdec Petr Svoboda, aktuálně třetí v šampionátu WorldSSP 300, se po agresivním útoku svého soupeře, jen o vlásek vyhnul velké katastrofě.

Scéna připomínala Romana Fenatiho v Misanu v roce 2018 v závodě Grand Prix kubatury Moto2: Ital tehdy chytil za páku přední brzdy svého soupeře a krajana Stefana Manziho v rychlosti 160 km/h, který jen jako zázrakem nespadl.

Identická scéna se odehrála minulou neděli na Red Bull Ringu ve Spielbergu na IDM Supersport 300. Nizozemec Walid Khan-Soppe (23) z týmu Freudenberg KTM také na rovince start-cíl zabrzdil českého jezdce Petra Svobodu.

Svoboda je aktuálně třetí v WorldSSP 300, Khanovo agresivní chování obletělo v neděli a pondělí i Českou republiku, informovaly o tom i televizní kanály.

„Děsivá situace, která by v našem sportu neměla existovat,“ napsal Svoboda na Instagram.

„Jezdec KTM se pokusil dát ruku na brzdu, když jsme všichni jeli těsně vedle sebe ve skupině. Co se v této situaci mohlo stát? Měl jsem s sebou anděla strážného, ​​ale něco takového by se mělo trestat. Možná by se ředitelství šampionátu IDM mělo ještě jednou zamyslet, než znovu nastanou takové nebezpečné situace.„

Pro bývalého závodníka Ondřeje Ježka, který nyní působí i jako televizní expert, je případ jasný: „Doufám, že závodníkům jako Walid Khan nebude dovoleno znovu závodit. Ten chlap je nebezpečný pro všechny.“

Navzdory popsanému incidentu mohl Svoboda z týmu RT Motorsports by SKM zůstat na své Kawasaki, ale o pár zatáček později havaroval v souboji s Khanem.

Televizní snímky neprozrazují, kdo pád způsobil, představitelé IDM to hodnotili jako závodní nehodu.

„Necháme na týmu, jak se s tím vypořádá,“ řekl Svoboda pro TV Nova.cz. „Jsem rád, že se mi nic nestalo a uvidíme, jak to půjde.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama