Reklama

Čísla vztahující se ke Kataru

Už zítra všechno začíná: V Doha startuje 75. ročník motocyklového mistrovství světa. Přinášíme několik číselných zajímavostí, které se k premiéře šampionátu v Kataru vztahují.

0,000

To byl časový rozdíl na cílové pásce závodu 125-ccm v roce 2004 v Kataru. Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso překonali cílovou čáru v absolutně stejném čase. Protože ale Španěl Lorenzo zajel během celého závodu své rychlejší kolo rychleji než Ital Dovizioso, byl prohlášen vítězem právě on.

1

KTM odstartovala 2017 v Kataru do své první sezóny v MotoGP. Ke slavení toho ale moc nebylo: Pol Espargaró dovezl nejlepší stroj KTM na 16. místě se ztrátou 33,601 sekund na vítěze Vinãlese (Yamaha), jeho týmový kolega Bradley Smith za ním následoval na P17 o 6,103 sec.

5

V posledních pěti letech jsme v Kataru poznali pět různých vítězů, kterými byli: Dovizioso, Vinãles, Quartararo, Bastianini a di Giannantonio. Bude 2024 následovat další šestý vítěz?

8,928

Závod v Doha 2021 byl nejtěsnější závod historie: Vítěz Fabio Quartararo a na P15 odmávnutý Miguel Oliveira dojeli v časovém rozdílu menším než 9 sekund!

10

Nejúspěšnější značkou v Kataru je s 10 prvními místy Yamaha. Čtyři jdou na konto Valentina Rossiho, třikrát trumfoval Jorge Lorenzo, Maverick Viñales potom dvakrát a poslední vítězství zajistil pro tyto Japonce Francouz Fabio Quartararo. Ty další první místa získaly Ducati (7) a Honda (3).

10

Skoro polovina startovního pole (10 z 22), které uvidíme na startovním roštu v Dauhá, už má na svém kontě pódium z MotoGP z Kataru: Marc Márquez, Bagnaia, Vinãles, Zarco, Bastianini, Quartararo, Martín, Binder, Marini a di Giannantonio.

16

Tolik jezdců už vyhrálo v MotoGP před Grand Prix Kataru minimálně jeden závod «premier class», tedy o tři více než v poslední sezóně. Bez vítězství stále jsou Rookie Acosta, a dále Luca Marini, Alex Márquez, Raúl a Augusto Fernándezovi a rovněž Taka Nakagami.

19

Je to hodně nepravděpodobné, ale pokud by Pedro Acosta vyhrál v neděli hned svůj první závod Grand Prix, tak by se stal ve věku 19 let a 290 dní nejmladším vítězem MotoGP všech dob. Rekord zatím drží Marc Márquez s 20 roky a 63 dny. Pokud by skončil Pedro na pódiu, tak by byl třetím nejmladším: Na čele je Randy Mamola (19 roků a 261 dnů), druhý pak Eduardo Salatino (19 let a 274 dní).

46

Toto číslo v tomto případě nepatří výjimečně Valentinu Rossimu, ale: Už 46 závodů v řadě stál vždy na stupních vítězů jeden z jezdců, kteří pilotovali motocykl Ducati.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama