Reklama

CEV Estoril: Hattrick Foggii, double Granada

Pátý závodní víkend šampionátu CEV - MSJ/Moto3 a ME/Moto2 - se konal na portugalském okruhu v Estorilu. Ital Dennis Foggia pokračoval ve svém vítězném tažení a vyhrál po Valencii už třetí závod v řadě. Brazilec Eric Granado získal už svůj druhý letošní vítězný double.

Na okruhu Circuito do Estoril mohl oslavit Dennis Foggia své třetí letošní vítězství v MSJ-Moto3, ačkoliv do závodu odstartoval jezdec s motocyklem KTM juniorského týmu VR46 Riders Academy až ze 7. pozice.

Ital se brzy zařadil do vedoucí skupiny, ve které byli kromě jiných také Polesetter Raúl Fernández z MRW Mahindra Aspar a jezdec týmu Asia-Junior Ai Ogura.

Závod byl ovlivněn silným větrem a ten byl také příčinou řady pádů. Postiženi byli vedle Fernándeze také Jeremy Alcoba a Alonso López z týmu Junior Team Estrella Galicia 0,0.

Lídr šampionátu Dennis Foggia se ale nenechal silným větrem nějak ovlivnit a udržel si vedení až do cíle a po zásluze tak vyhrál už třetí závod v řadě.

Na stupních vítězů doplnili vítězného Itala v kubatuře Moto3 s motocyklem KTM ještě dva Japonci na Hondách: Druhý Kazuki Masaki (+0.147) a třetí Ai Ogura (+1.494), který se vrátil po zranění. Dále byli odmávnuti Španěl Jaume Masia (KTM), Ital Yari Montella (Honda), Španěl José Garcia (KTM), Brit Andrew Nebitt (Honda), Španěl Sergio Garcia (Honda), jeho krajan Aleix Viu (KTM) a Malajsijec Daniel Kasmayudin (Honda).

V šampionátu vede Dennis Foggia se ziskem 136 bodů, druhý je Jeremy Alcoba (Honda) s 86 body, třetí pak Sergio Garcia (80). Masia má bodů 75 a Alonso López (Honda) 70 a to je složení Top-5. Následují Masaki (67), Vicente Perez (KTM - 65), Yuki Kunii (Honda - 41), Makar Yurchenko (KTM - 33) a Top-10 kompletuje Ai Ogura (27).

Kubatura Moto2 měla dnes v Portugalsku na pořadu dva závody a v obou dvou vyhrál Brazilec Eric Granado z týmu Promoracing. V tom prvním ho na stupních vítězů doplnili lídr šampionátu Ricky Cardus - Team Stylobike - (+0.776) a úřadující šampion Steven Odendaal (+0.789). Polesetter Lukas Tulovic z Forward Junior Teamu obsadil místo 4., Top-5 dokompletoval Hector Garzó. Šestý byl odmávnut Federico Fuligni, za ním následovali Dimas Ekky, Hiroki Ono, Miguel Lopes, Marc Luna a Joe Roberts.

Ve druhém vyhrál Granado celkem suverénně o 4.480 sec. před stále se lepšícím Američanem Joe Robertsem - oba Kalex, třetí se umístil úřadující šampion Jihoafričan Steven Odendaal s NTS (+4.480), tedy s úplně stejnou ztrátou a v takovém případě rozhoduje čas z předposledního kola. Victor Garzo byl klasifikován na 4. místě, Federico Fuligni doplnil Top-5. Dále následovali Miguel Lopes (6.), Hiroki Ono (7.), Xavier Cardelus (8.), Jayson Uribe (9.) a Marc Luna. Dosavadní lídr šampionátu Ricky Cardus obsadil po crashi místo 11., a body ještě získal za 12. místo Polesetter Lukas Tulovic, který byl během závodu dlouhý na brzdy a pochopitelně tak ztratil drahocenné sekundy.

Čtyřmi vítěznými závody v řadě se dostal do čela šampionátu ME svěřenec Carlose Lavada Eric Granado se ziskem 140 bodů, druhý je testovací jezdec KTM Ricky Cardus (115) a třetí pak obhájce titulu Steven Odendaal (101). Následují Garzó (87), Roberts (72), Fuligni (65), Ekky (58), Ono (44), Tulovic (40) a Top-10 kompletuje Cardelus (31).

A jen na vysvětlenou, jak je to s Hanikou a #23 Mrkývkou. V tiskové zprávě Willi Racing se uvádí: „V týmu se nápad na divokou kartu objevil hned po závodě MotoGP na Sachsenringu v Německu. Hned v pondělí se rozjelo kolečko telefonátů s Dornou a řešení, kdo bude vlastně jezdec. Vybírali jsme ze dvou českých jezdců, ale díky zkušenostem z Mistrovství světa Moto3 a aktivního závodění v MČR Superbike a účasti v Mistrovství světa Endurance vyhrál Karel Hanika.“

Z tohoto důvodu se závodní motocykl Kalex patřící týmu Willi Racing musel dopravit do České republiky (zde s ním absolvoval Hanika dva dny testování) a nemohl s ním proto z časových a logistických důvodů na závodním víkendu v Portugalsku závodit #23 Jiří Mrkývka.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama