Reklama

BSB: Top-6 pilotů pro Showdown už známe

Po událostech při Grand Prix Silverstone bylo rozhodnuto, že rozhodující tři závodní jízdy o postup do letošního Showdown se pojedou na traťové variantě zvané «Silverstone National Circuit», tedy okruhu dlouhém 1,6 kilometru.

Zde se v minulých letech konaly pouze národní britské závody a aktuálně se zde jezdí britský šampionát cestovní vozů. Původní časový plán zůstal nezměněn, závodní vzdálenost ale byla zkrácena na pouhých 30 okruhů.

V Qualifying zajel nejlepší čas Bradley Ray výkonem 53,864 sekundy, což pro 21-letého pilota s motocyklem Suzuki znamenalo už čtvrté letošní Pole-Position. Za ním skončili Jake Dixon (Kawasaki), Glenn Irwin (Ducati), Tarran Mackenzie (Yamaha), Joshua Brookes (Yamaha), Leon Haslam (Kawasaki), Luke Mossey (Kawasaki) - po těžkém pádu ve volném tréninku, Richard Cooper (Suzuki) a Jason O'Halloran (Honda).

Do 1. ze tří jízd v Silverstone nejlépe odstartoval Polesetter Ray, ale po 6 kolech ve vedení havaroval. Tak se dostali do čela oba jezdci McAMS Yamaha Joshua Brookes a Tarran Mackenzie. V 17. kole šel 22-letý mladík Mackenzie do čela, a zatímco havarovali Cooper a Bridewell, tak se Brookes propadl až na 4. místo. V závěru úvodního závodu na «Silverstone National Circuit» bojovala o vítězství čtveřice ve složení Mackenzie, Irwin, Haslam a Brookes, za nimi jezdil se ztrátou 1 sekundy Dixon. Skvělým předjížděcím manévrem v závěru zariskoval Haslam a vyhrál svůj desátý letošní závod. Za ním byli odmávnuti Glenn Irwin, Tarran Mackenzie - první BSB pódium v kariéře a Joshua Brookes se musel spokojit se čtvrtým místem. Další pořadí bylo následující: Jake Dixon a Jason O'Halloran.

Vítězem druhé jízdy se stal opět Leon Haslam, toho na stupních vítězů doplnili Joshua Brookes a Glenn Irwin. Startovní rošt do 2. jízdy měl následující složení (to je určeno dle dosažených časů v minulém závodě): Bradley Ray (Suzuki) - ačkoliv v 1. jízdě havaroval, Joshua Brookes (Yamaha), Leon Haslam (Kawasaki), Tarran Mackenzie (Yamaha), Glenn Irwin (Ducati), Richard Cooper (Suzuki), Luke Mossey (Kawasaki) a Jason O'Halloran (Honda).

Do 1,6 km dlouhé tratě nejlépe opět odstartoval Ray, za ním následovali Dixon, Mackenzie, Haslam, Brookes a Irwin. Jelikož první tři jsou všichni 22-letí nebo mladší jezdci, tak to jen dokazuje nástup mládí v seriálu BSB pro letošní rok. V nervózním závodě kolidovali Haslam a Ray a Race Direction rozhodlo, že se musí Haslam zařadit za Raye. Kvůli defektu musel zpomalit Hickman a Michael Laverty dokonce zajel do boxu. Haslam se mezitím dostal opět do čela závodu a už si tuto pozici nenechal od nikoho vzít. 35-letý tovární pilot UK-Kawasaki vyhrál letos už pojedenácté a jen potvrdil, že jeho závodění v WorldSBK příští sezónu je oprávněné. Druhý dojel Brookes a stupně vítězů doplnil Irwin. V dramatickém závěru dojel čtvrtý Jason O'Halloran, který ale po projetí cílem hodně tvrdě havaroval. Předtím ještě v posledním kole spadli Jake Dixon a Tarran Mackenzie.

Do třetího závodu na «Silverstone National Circuit» stál tentokráte na Pole-Position největší favorit na zisk titulu letošního šampiona Leon Haslam (Kawasaki). Za ním se na gridu postavili Jason O'Halloran (Honda), Tarran Mackenzie (Yamaha), Glenn Irwin (Ducati), Joshua Brookes (Yamaha), Christian Iddon (BMW), Jake Dixon (Kawasaki), Michael Laverty (BMW) a Richard Cooper (Suzuki).

Po prvních 2 kolech vedl O'Halloran, za ním jeli Haslam, Dixon, Brookes, Laverty a Mackenzie, zatímco Peter Hickman (BMW) musel startovat z Pite Line. Pak byl závod po těžkém pádu Luke Mosseyho přerušen a pilot Kawasaki byl trasnportován do Medical Center. Opakovaná jízda byla zkrácena na 26 kol a štěstí měl Peter Hickmann, který tak mohl zaujmout opět svou pozici na gridu (11.), místo startu z boxové uličky. O'Halloran šel po restartu opět do čela, za ním následovali Haslam, Brookes, Iddon, Mackenzie, Dixon, Irwin a Ray. V 6. kole šel do čela Brookes, za ním jeli Haslam a Iddon, ten ale v 11. kole vyjel z tratě a do závodu se vrátil až na P12. Na čele bylo pořadí: Brookes, Haslam, Mackenzie, Dixon, Irwin a O'Halloran. Neuvěřitelný souboj předváděli oba jezdci McAMS-Yamaha Mackenzie a Brookes s budoucím továrním jezdcem Kawasaki v WorldSBK Haslamem. Zatímco se Brookes 3 kola před koncem propadl až na P6, tak v předposledním kole šel do čela Mackenzie. S pomocí všech svých zkušeností a rutiny se v závěru prosadil Haslam a získal tak v Silverstone vítězný hattrick, druhý dojel senzačně Mackenzie a stupně vítězů dokompletoval Dixon, dále byli odmávnuti Irwin, O'Halloran a Brookes.

Tím se kvalifikovali Haslam, Dixon, Irwin, Brookes, Ray a Hickman do «BSB-Showdown 2018», pouze tato šestice může bojovat ve zbývajících sedmi jízdách na okruzích Oulton Park (2 závody), Assen (2) a Brands Hatch (3) o titul nového šampiona BSB. Do tohoto souboje nastoupí s bodovým paušálem 500 bodů plus «Podiové kredity».

Stav šampionátu BSB před zahájením Showdown

1 91 LEON HASLAM JG SPEEDFIT KAWASAKI 568 bodů
2 27 JAKE DIXON RAF REGULAR AND RESERVES KAWASAKI 523
3 25 JOSH BROOKES MCAMS YAMAHA 519
4 28 BRADLEY RAY BUILDBASE SUZUKI 519
5 2 GLENN IRWIN BE WISER DUCATI 516
6 60 PETER HICKMAN SMITHS RACING BMW 504



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama