Reklama

Brno pro příští rok odpískalo motocyklovou Grand Prix

Zastupitelé Brna schválili v úterý usnesení, že se příští rok v Brně neuskuteční motocyklová Velká cena České republiky.

Grand Prix měl původně pořádat spolek města a kraje stejně jako posledních pět let. Promotérská společnost Dorna ale požaduje opravu dráhy odhadem za 100 milionů korun, na niž město ani kraj nemají peníze kvůli propadům příjmů v souvislosti s pandemií koronaviru. Stát peníze na opravu dát nechce.

Spolek měl smlouvu s Dornou na pořádání pěti ročníků, letos se uskutečnil pátý. Kvůli koronaviru se ale jel bez diváků za snížený poplatek. Z původních více než čtyř milionů eur (kolem 110 milionů Kč) klesl na jeden milion eur (asi 27 milionů Kč) s tím, že se příští rok pojede i s diváky za šest milionů eur (asi 162 milionů Kč).

Dorna ale jako podmínku požaduje právě opravu dráhy Masarykova okruhu. Na její kvalitu si letos stěžovali jezdci. Okruh vlastní soukromá společnost Automotodrom Brno a spolek si ji na závody pronajímá.

Milovníci motorek se příštího ročníku MotoGP v Brně definitivně nedočkají. Sedmatřicet brněnských zastupitelů schválilo usnesení, že se příští rok v Brně motocyklová Velká cena České republiky neuskuteční. Sedm zastupitelů se zdrželo.

„Musím říct, že přijaté rozhodnutí mě mrzí, protože to znamená, že se ročník 2021 nepojede, a to z jednoho prostého důvodu, nemáme dostatek peněz na kompletní opravu dráhy, jak je požadována ze strany Dorny,„ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Grand Prix měl původně pořádat spolek města a kraje stejně jako posledních pět let. Promotérská společnost Dorna ale požaduje opravu dráhy za zhruba sto milionů korun, na niž město ani kraj nemají peníze kvůli propadům příjmů v souvislosti s pandemií koronaviru.

Peníze na opravu nechce dát ani stát. „Dovedeme si představit, že bychom tuto opravu mohli zaplatit, pokud bychom měli výhled na dalších pětileté období, ale podmínky, které nám dává Dorna, to znamená devět milionů eur ročně, jsou pro nás za současné situace nepřijatelné. Za pět let by to znamenalo částku 1,4 miliardy korun a v současné situaci si nedokážu představit, že bychom zavázali město i kraj k tomu, aby tak vysokou částku mělo nějak ufinancovat,“ doplnila Vaňková.

Podobné rozhodování čeká i Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na zasedání 17. prosince. „Aniž bych chtěl předjímat výsledek hlasování, předpokládám, že budeme s městem Brnem ve shodě,“ řekl hejtman Jan Grolich.

Představitelé města a kraje nyní budou jednat se zástupci společností Dorna a Automotodromu Brno, jaké důsledky bude mít fakt, že Brno není zařazeno v kalendáři MotoGP na příští rok. „Uvidíme, jak se jednání uskuteční a podle toho budou postupně závazky vyrovnávány," uvedla Vaňková.

Zdroj: ČTK, Rovnost



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama