Reklama

Zamíří Danilo Petrucci přes MotoAmerica do WorldSBK?

31-letý Ital Danilo Petrucci musí sice opustit paddock MotoGP a jelikož se mu zatím nenabízí jiná varianta, tak v současné době testuje KTM pro Rally Dakar. Ale nyní se mu nabízí celosezonní příležitost, ne pouze začátkem roku 2022.

A o co se pro vítěze dvou závodů MotoGP (2019 Mugello a 2020 Le Mans) a majitele 10 pódií vlastně jedná?

Ital Petrucci všechny své úspěchy dosáhl s italským motocyklem Ducati a ten se nyní v závodním seriálu MotoAmerica uvolnil, neboť jeho dosavadní pilot Loris Baz (4. místo celkově v MotoAmerica 2021) se díky americkým úspěchům vrací do šampionátu WorldSBK.

«Petrux» ukončil MS-MotoGP 2019 celkově v Top-6, vloni v Top-12. To vše bylo na Ducati. Nyní jezdí za KTM a moc se mu nedaří, aktuálně je až na P19.

Nyní by měla jeho kariéra v MotoGP skončit - začala 2012 s pomalým motocyklem Claiming-Rule Aprilia týmu IodaRacing (mimochodem 2013 byl jeho týmovým kolegou náš Lukáš Pešek v týmu Came IodaRacing Project se strojem Ioda-Suter).

Petrucci nyní odletěl do Dubaie a tam společně trénuje s týmy Motorrad-Rallye od Pierer Mobility AG (KTM, Husqvarna, GASGAS) v poušti na Dakar-Rallye (1. až 14. ledna 2022).

Ovšem Petrucci a jeho manažer Alberto Vergani ještě kapitolu okruhových silničních závodů úplně neuzavřeli. Petrucci sice závodil šest let za Ducati, z toho čtyři roky za Pramac. Ale u Ducati se pro něho místo v MS-Superbike nenašlo.

Nyní ale dostal nabídku: Závodění v «MotoAmerica Superbike Championshipu» pro Ducati provozuje «Team Warhorse HSBK Racing Ducati New York» podporovaný přímo továrnou z Borgo Panigale a v roce závodící s Francouzem Lorisem Bazem.

„S KTM máme pouze smlouvu na Rally Dakar 2022“, potvrdil Vergani a dodal: „Nabídka pro MotoAmerica je hodně zajímavá. Danilo tam může závodit a získat titul a s tímto úspěchem se nabídnou nějakému továrnímu týmu do MS-Superbike 2023. Baz se nyní přes MotoAmerica vrátil nazpět do šampionátu WorldSBK.“

Pochopitelně upřednostňuje Petrucci i nadále MotoGP, ovšem tam je obsazeno. A Danilo se ve svých 31 letech ještě necítí pro testovacího nebo náhradního jezdce dostatečně starý. A kvůli své postavě (182 cm, 78 kg) není pro KTM také ideální.

Kromě toho je testovací tým KTM na sezónu 2022 úplný: Dani Pedrosa (35) a Mika Kallio (39) totiž u Rakušanů zůstávají.

Jestli smlouva s Ducati pro MotoAmerica klapne a Petrucci bude 2022 v Americe pilotovat Panigale V4R, se rozhodne během příštího týdne.

„Doufáme, že se to podaří. My mu určitě materiálně pomůžeme. Ale tým musí dát dohromady potřebný budget“, říká k celému tématu sportovní ředitel Ducati Paolo Ciabatti.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama