Reklama

WorldSBK 2019: Honda pojede v sestavě Camier a Kiyonari

Po 16-letech abstinence se vrací Honda Racing Corporation s továrním týmem do MS-Superbike nazpět. Vedle už dříve jasného Brita Leona Camiera pojede v sezóně 2019 zkušený Japonec Ryuichi Kiyonari.

Od roku 2004 byl za závodění v MS-Superbike odpovědný tým Ten Kate Racing z Nizozemí. V sezóně 2007 vyhrála tato stáj s Jamesem Toselandem titul mistra světa. Ovšem to už je všechno historie, od roku 2019 bude závodění s továrními motocykly Honda provozovat italská stáj Althea Racing, kterou vede Genesio Bevilacqua. Tento tým se bude starat o logistiku, v posledních třech letech závodila tato stáj s motocykly BMW a 2011 se stala zásluhou Carlose Checy s motocyklem Ducati dokonce mistrem světa.

Honda Motor Europe (HME) platila v posledních letech až 80% celého rozpočtu týmu v MS-Superbike, který činí 4 miliony Euro.

Pro zajímavost: Tato částka sice není tak velká, jakou mají k dispozici tovární týmy Kawasaki a Ducati, ale je to peněžní level továrny Yamaha.

V paddocku MS-Superbike se ozývají hlasy, že poměr Cena/Výkon neodpovídá představám Hondy Japan.

Od roku 2002 - tehdy Colin Edwards - nevyhrála Honda šampionát mistrovství světa motocyklů co nejvíce podobným těm sériovým.

Tovární comeback HRC umožní firma Moriwaki, která s HRC úzce spolupracuje v šampionátu All Japan Superbike.

Jezdecká dvojice je následující a pro pravidelné čtenáře našeho webu to není žádné překvapení: Vedle letošního pilota Leona Camiera pojede 36-letý zkušený Japonec Ryuichi Kiyonari. Tento Japonec mluví perfektně anglicky a měl by být pojítkem mezi týmem Althea, Moriwaki a HRC. Ovšem trojnásobný britský šampion už dlouho nepatří mezi nejrychlejší piloty Superbike. A nic na tom nemění ani skutečnost, že Kiyonari vyhrál v neděli finálový závod 2018 All Japan Road Race Championship - 50th MFJ Grand Prix Suzuka, ten se ale jel za deště.

Třetím jezdcem týmu by měl být 21-letý mladík Alessandro Delbianco, letos sedmý jezdec ME-Superstock 1000.

Jaký bude další osud stáje Ten Kate, se zatím neví. Faktem je, že jezdci tohoto týmu Fabien Foret, Chris Vermeulen, Karl Muggeridge, Sébastien Charpentier, Andrew Pitt, Kenan Sofuoglu a Michael van der Mark s motocykly Honda získali v kubatuře MS-Supersport celkem 9 titulů mistra světa.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama