Reklama

Vítězné okruhy Valentina Rossiho

Při Grand Prix Velké Británie 2015 vyhrál Valentino Rossi poprvé na okruhu Silverstone. Tak si pomohl připsat Ital na své statistické konto další okruh, kde dokázal vyhrát.

2015 vyhrál Valentino Rossi poprvé v Silverstone. Zde se jelo už po 16. a po 23 letech se mistrovství světa vrátilo 2010 na tuto trať.

Po jeho vítězství v Silverstone zůstávají pouze dvě «bílá místa» na mapě, kde ještě Rossi ještě nedokázal vyhrát závod MotoGP: Austin a Aragón.

Silverstone se tak stala 23. různou tratí, kde už stál tento Ital na nejvyšším stupni na pódiu. Kromě 16 okruhů v aktuálním kalendáři 2016 k nim patří ještě tyto okruhy: Donington, Estoril, Laguna Seca, Rio, Shanghai, Suzuka a Welkom.

Pokud k tomu připočítáme ještě okruhy z kubatur 250 ccm a 125 ccm, tak je to dohromady celkem 29 různých okruhů GP, neboť k nim patří ještě tyto tratě: Buenos Aires, Imola, Nürburgring, Paul Ricard, Sentul a Shah Alam.

Kromě Aragónu a Austinu, jsou dalšími okruhy, kde sice Rossi závodil, ale nevyhrál: A1-Ring (2 x 125 ccm), Eastern Creek (1 x 125 ccm), Istanbul (3 x MotoGP), Jarama (1 x 250 ccm) a Johor (1 x 250 ccm). A letos nově přidaný okruh v rakouském Spielbergu.

Dva okruhy, na kterých byl Rossi odmávnut jako vítěz nejvíce krát, jsou Assen a Mugello. Na obou dokázal vyhrát celkem sedmkrát. Pokud k tomu připočítáme ještě úspěchy v malých kubaturách GP, tak stál Rossi celkem devětkrát na třech okruzích úplně nahoře: Mugello, Assen a Barcelona.

Své první vítězství - z celkového počtu 114 - získal Valentino Rossi v Brně 18. srpna 1996, to zatím poslední v Barceloně 5. června 2016, tedy o více 20 let později.

Letos vyhrál Valentino Rossi celkem dvakrát, vždy ve Španělsku a to v Jerezu a v Barceloně, což bylo jeho 114. vítězství v Grand Prix a zatím jeho poslední.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama