Reklama

Velká šance pro Haniku

Sedm let se Australan Broc Parkes staral o úspěchy týmu Yamaha Austria Racing (YART). Pro 24-hodinovku v Le Mans ale bude 38-letý zkušený jezdec pouze náhradníkem.

Jeho týmovými kolegy byli Igor Jerman, Sheridan Morais, Michael Laverty, Katsuyuki Nakasuga, Ivan Silva, Kohta Nozane, Max Neukirchner, Marvin Fritz nebo Niccolo Canepa a Broc Parkes vždy patřil k těm nejrychlejším.

Celkem absolvoval 29 závodů EWC, z toho třikrát byl členem vítězného týmu (2018 a 2019 na Slovakia Ringu, 2019 v Sepangu). K tomu má na svém kontě ještě další 3 pódiová umístění. Pouze jednou se svým pádem postaral o nedokončení závodu svého týmu (Oschersleben 2014).

V loňském roce závodil Parkes s továrním motocyklem Yamaha v Asia Road Racing Championshipu (ARRC) a měl získat pro Japonce titul v kubatuře Superbike. Po 12 ze 14 závodů měl náskok 19 bodů, přesto titul získal Azlan Shah (BMW).

Ovšem kombinované závodění v Asia Road Racing Championshipu a MS-Endurance ho vyvedlo z tempa, především to bylo použití dvou různých druhů pneumatik Bridgestone (EWC) a Dunlop (ARRC). A «jetlag» tomu také moc nepomohl.

V letošní sezóně se má 38-letý Parkes plně na přání továrny Yamaha soustředit na asijské mistrovství Superbike a tak bývalá #1 týmu Yamaha YART bude při 24-hodinovce pouze jako náhradník.

Týmový šéf Mandy Kainz proto nominoval pro dva následující závody v Le Mans a v Oscherslebenu trojici Marvin Fritz, Niccolo Canepa a Karel Hanika a teprve po nich určí sestavu pro letošní finále šampionátu 2019/2020 v Suzuce.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama