Reklama

Ve stopách svých velkých bratrů

Rookie týmu Repsol-Honda Alex Márquez se dvěma pódiovými umístěními v královské kubatuře na závodech v Le Mans a v Aragónu konečně zbavil nálepky protekčního bratra Marca. Ale nejsou to pouze bratři Márquezové, kteří na sebe upozornili v sezóně 2020.

Vedle jiných neobvyklých případů není sezóna 2020 pouze sezónou Rookies, nýbrž také sezónou bratrů.

Řečeno jinak: Pódiová umístění Alexe Márqueze v Le Mans a v prvním závodě v Aragónu jen potvrdila to, že mistrem světa Moto3 a Moto2 se nestane jen tak někdo a ukázala, proč právě Alex Marquez získal místo v prominentním týmu Repsol Honda a hned při svém teprve 9. startu v MotoGP byl odmávnut tento Rookie na pódiovém umístění.

Bratři Márquezové se stali 2014 prvními bratry v historii, kteří během jednoho dne dokázali vyhrát závod Grand Prix. Ve stejné sezóně porazil ten mladší v boji o titul mistra světa Moto3 Jacka Millera, zatímco ten starší se stal podruhé mistrem světa MotoGP. 2019 dokázali bratři Márquezové vyhrát celkem čtyřikrát během jednoho víkendu, na konci sezóny z toho byly dva tituly mistrů světa.

Alex ve svých 24 letech vyrovnal Marcův počet titulů v menších objemových třídách, ale svého o tři roky staršího bratra v jednom ohledu rozhodně nepřekonal: Když bylo Marcovi 24 let, tak byl už čtyřnásobným mistrem světa MotoGP.

Marc ovšem svému bratru Alexovi položil «laťku příliš vysoko»: A také to pro něho nebylo vůbec jednoduché, až do Le Mans bylo Alexovo nejlepší umístění 7. místo, zatímco Marc ve své první sezóně MotoGP šestkrát vyhrál a přidal k tomu ještě titul mistra světa.

Marquezové ovšem nejsou jediným vítězným bratrským párem: Tovární pilot týmu Red Bull-KTM Brad Binder (25) trumfoval jako Rookie MotoGP v Brně, jeho o 3 roky mladší bratr Darryn (22) vyhrál Grand Prix Katalánska v Moto3. Rozdíl mezi jejich vítězstvími v nejslabší objemové kubatuře je 5 roků.

Dalšími úspěšnými bratry jsou bratři Espargarové, i když ten mladší je o hodně úspěšnější: Pol má na svém kontě 15 vítězství v Grand Prix a také titul mistra světa Moto2. Oba dva letos závodí v MotoGP na motocyklech, které jsou ještě «syrové».

Samostatnou kapitolou jsou potom Luca Marini a jeho starší bratr Valentino Rossi. Oba dva se příští rok zřejmě potkají v MotoGP, kdy ten mladší svou kariéru v MotoGP teprve začíná a ten starší už pomalu končí. Marini zřejmě nikdy svého staršího bratra nedohoní, ale může se od něho hodně naučit.

Dvojčata Alex Lowes a Sam Lowes letos vyhrála závody mistrovství světa, i když ve dvou různých šampionátech. Alex ve WorldSBK hned při sezonní premiéře na Phillip Islandu a Sam v prostřední kubatuře Grand Prix, když v posledních třech závodech nenašel přemožitele a díky pěti umístěním na stupních vítězů v posledních pěti závodech závodech je z něho nejvážnější kandidát na uvolněný titul mistra světa v Moto2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama