Reklama

Už dlouho známe startovní pole MotoGP 2018

Už před dvanáctým závodem letošní sezóny v Silverstone věděli pravidelní a pozorní čtenáři Motoforum.cz, jak jsou obsazeny místa ve dvanácti týmech MotoGP na sezónu 2018. Ale určitě neškodí, si tuto sestavu zopakovat.

Tovární týmy MotoGP uzavřely se svými piloty dvouleté smlouvy, tedy až do konce sezóny 2018. Jedinou výjimkou byl tým Aprilia a pilot Sam Lowes: Ten si totiž svůj první rok smlouvy za továrnu Aprilia odsloužil v týmu Gresini-Moto2, takže kvůli špatným výsledkům bylo jeho místo k dispozici! A musel své místo také uvolnit, v sezóně 2018 ho nahradí krajan Scott Redding.

V týmu Red Bull KTM se dlouho uvažovalo, že testovací pilot Mika Kallio by po umístění v Top-10 na Spielbergu mohl v sezóně 2018 závodit v MS-MotoGP jako stabilní pilot a Bradley Smith by mohl být degradován do role testovacího jezdce a eventuálně by závodil s wild card...Toto řešení ale bylo shledáno jako špatné a Smith si ponechal své místo jako stabilní jezdec.

Než se Aprilia Racing dohodl s Reddingem, tak Petrucci, Miller, Bautista, Iannone a Crutchlow dali Italům košem. Scott Redding (musel v týmu Pramac-Ducati uvolnit místo pro Jacka Millera) ovšem dostal od Aprilia Racing pouze jednoroční smlouvu.

Redding se zdá poněkud riskantní opcí než byl Rookie Sam Lowes, prohlásil manažer Aprilia-Racing Romano Albesiano ve věci Lowes.

Cal Crutchlow smlouvu s Aprilií s díky odmítl a raději poprvé ve své kariéře podepsal dvouletou smlouvu s HRC, převzal tak roli Jacka Millera, který po třech letech závodění za Hondu upadl u Japonců v nemilost.

LCR-Honda může počítat s finanční podporou minimálně 1,5 milionu Euro díky HRC, proto mohl být angažován druhý jezdec – stejně jako v sezóně 2015 s Jackem Millerem. Druhým jezdcem se tak stal japonský pilot z Moto2 Takaaki Nakagami.

V týmu Marc VDS Honda pojedou mistr světa Moto2 Franco Morbidelli z Itálie a Švýcar Tom Lüthi - pro oba dva to bude debut v královské kubatuře.

V týmu Reale Seguros Avintia se po dvou letech s motocyklem Honda v Marc VDS objeví Tito Rabat. Héctor Barbera totiž 2017 zklamal, a pojede 2018 poprvé ve své kariéře v kubatuře Moto2. Belgičan Xavier Siméon se totiž stal u Avintia Racing se sponzorským příspěvkem 700.000 Euro druhým pilotem, ty peníze pro něho sehnal jeho manažer Freddy Tacheny.

V týmu Pull & Bear Aspar Ducati - od včerejšího dne Angel Nieto Racing - byl Álvaro Bautista jasný už od června 2017, když odmítl nabídku továrního týmu Aprilia: Důvodem byla skutečnost, že závodní materiál Ducati je rozhodně lepší, než ten od Aprilie (kde závodil Bautista ještě vloni a odkud byl vyhozen!). Druhým pilotem zůstal český jezdec Karel Abraham.

Pramac Ducati pokračuje s Danilem Petruccim (čtyři pódiová umístění 2017), druhé místo dostal Australan Jack Miller.

Tým Tech3-Yamaha prodloužil smlouvy s Jonasem Folgerem a Johannem Zarcem.

Týmy a jezdci MS MotoGP 2018

1 4 Andrea Dovizioso (I/Ducati) Ducati Team
2 5 Johann Zarco (F/Yamaha) Monster Yamaha Tech3
3 9 Danilo Petrucci (I/Ducati) Octo Pramac Racing
4 10 Xavier Simeon (B/Ducati) Reale Avintia Racing
5 12 Tom Lüthi (CH/Honda) EG 0,0 Marc VDS
6 17 Karel Abraham (CZ/Ducati) Nieto Racing Team
7 19 Álvaro Bautista (E/Ducati) Nieto Racing Team
8 21 Franco Morbidelli (I/Honda) EG 0,0 Marc VDS
9 25 Maverick Vinales (E/Yamaha) Movistar Yamaha
10 26 Dani Pedrosa (E/Honda) Repsol Honda Team
11 29 Andrea Iannone (I/Suzuki) Team Suzuki Ecstar
12 30 Takaaki Nakagami (J/Honda) LCR Honda Idemitsu
13 35 Cal Crutchlow (GB/Honda) LCR Honda Castrol
14 38 Bradley Smith (GB/KTM) Red Bull KTM
15 41 Aleix Espargaró (E/Aprilia) Aprilia Racing Gresini
16 42 Alex Rins (E/Suzuki) Team Suzuki Ecstar
17 43 Jack Miller (AUS/Ducati) Octo Pramac Racing
18 44 Pol Espargaró (E/KTM) Red Bull KTM
19 45 Scott Redding (GB/Aprilia) Aprilia Racing Gresini
20 46 Valentino Rossi (I/Yamaha) Movistar Yamaha
21 53 Tito Rabat (E/Ducati) Reale Avintia Racing
22 93 Marc Márquez (E/Honda) Repsol Honda Team
23 94 Jonas Folger (D/Yamaha) Monster Yamaha Tech3
24 99 Jorge Lorenzo (E/Ducati) Ducati Team



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama