Reklama

Třetí důležitý krok Yamaha Factory tento týden

Tři důležitá rozhodnutí ve třech dnech, od úterý do čtvrtka, oznámila Yamaha. Po prodloužení smlouvy s Maverickem Viňalesem, po podepsání nového kontraktu s Fabiem Quartararem, oznámily Yamaha Motor Co., Ltd. a Yamaha Motor Racing, že novým testovacím pilotem bude už letos Jorge Lorenzo.

Jorge Lorenzo se tak vrací do Yamaha Factory opět od roku 2016. Yamaha Factory Racing Test Team bude působit především v Evropě, ale také na všech oficiálních testech IRTA kubatury MotoGP.

Lorenzo získal v letech 2008 až 2016 tři tituly mistra světa s motocyklem Yamaha M1 a vyhrál celkem 44 závodů Grand Prix (z celkového počtu 47). Během devíti společných sezón si vyjel 39 Pole-Position a celkem 107x byl v cíli odmávnut v Top-3.

32-letý Mallorčan bude úzce spolupracovat s japonským testovacím týmem ve složení Katsuyuki Nakasuga a Kohta Nozane.

Šéftechnikem tohoto testovacího týmu bude hodně zkušený Silvano Galbusera, bývalý šéfmechanik u Rossiho od roku 2014. Galbusera se s Rossim vloni po skončení sezóny rozešel po vzájemné dohodě. Galbuseru pak nahradil v MotoGP absolutně nezkušený David Munoz, který ale měl předtím lví podíl na zisku titulu mistra světa Francesco «Pecco» Bagnaii 2018 v Moto2.

Mimochodem: «Dottore» si slibuje od příchodu Munoze «čerstvý» vítr v boxu, ačkoliv je skoro domácím, když pochází z týmu Moto2 Sky Racing VR46.

Připomínám: Vloni ve funkci pilota testovacího týmu Yamaha Europe působil Němec Jonas Folger, ale s jeho prací nepanovala přílišná spokojenost.

Pětinásobný mistr světa - z toho třikrát s motocyklem Yamaha YZR-M1 - Jorge Lorenzo se ve své nové roli poprvé představí při MotoGP shakedown testu v Sepangu od 2. do 4. února, Mallorčan se ale může zúčastnit také oficiálních testů IRTA od 7. do 9. února 2020.

Yamaha Factory tak získala do svého středu obrovskou posilu, neboť Lorenzo je nejen znám jako skvělý testovací a vývojový pilot, ovšem navíc v posledních 3 sezónách (2017/2019) závodil v MS-MotoGP jak s motocykly Ducati, tak i Honda.

Pro Lorenza nejsou sice plánovány žádné závody s «wild card», ale: „Jsme připraveni i na možnost, pokud by se rozhodl opět závodit“, říká ředitel závodního oddělení Yamahy Lin Jarvis.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama