Reklama

Svoboda je lídrem ASBK300

Německo-nizozemský supersportovní tým WRP-RT Motorsport by SKM vzal svého pilota z MS 300ccm Petra Svobodu na Phillip Island. Čech jako hostující pilot v australské sérii vede nyní šampionát.

Úspěšný tým 300cc RT Motorsport by SKM (s Kawasaki) triumfálně expandoval do mistrovství světa Supersportů nové generace pro rok 2024. Jako sponzor se představila česká firma Wepol od Luďka Weaga, která je i osobním sponzorem jezdce třídy 300 ccm českého mladíka Petra Svobody. Toto spojení umožnilo jednadvacetiletému závodníkovi startovat jako host v australské juniorské sérii, která v rámci doprovodného programu při premiéře startu mistrovství světa superbiků na Phillip Islandu jela i své první tři závody sezony.

Německo-nizozemský tým si od drahého výletu na druhý konec světa sotva mohl přát víc: Svoboda se v kvalifikaci prosadil na pole position, první závod vyhrál o 6,7 ​​sekundy a druhý s náskokem 1,2 sekundy.

Incident v první zatáčce třetího závodu zabránil perfektnímu víkendu: poté, co Čech projel štěrkovým kačírkem a přes louku, byl zpět na 21. pozici. To ale jezdce Kawasaki zřejmě ještě více motivovalo a po pouhých třech kolech byl nazpět ve vedoucí skupině. Na třetím místě zaostal za vítězem jen 0,044 sekundy, když dojel do cíle jako bronzový. Svoboda také překonal čtyři roky starý rekord a domů do Ostrovačic se vrátil jako lídr ASBK300 s 69 body.

„Jsme na Petra neuvěřitelně hrdí a rádi bychom poděkovali všem, kteří nám to pomohli. Udělali jste tento zážitek nezapomenutelným,“ řekl manažer týmu Rob Vennegoor.

Mimochodem: O Svobodu se staral Jed Metcher jako hlavní technik, a to i v Mistrovství světa Supersportů a také IDM Superbike a Supersport. V roce 2011 vyhrál 33letý jezdec s RT Motorsport později zrušený evropský šampionát Superstock 600.

AUSTRALIAN SUPERSPORT 300 CHAMPIONSHIP

1 Petr SVOBODA Kawasaki 69 bodů
2 Joshua NEWMAN Kawasaki 57
3 Harrison WATTS Kawasaki 56
4 Tara MORRISON Kawasaki 49
5 Ryan LARKIN Yamaha 47
6 Mitch SIMPSON Yamaha 45



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama