Reklama

Startovní rošt Moto3 na sezónu 2020 je kompletní

Když bude během závodního víkendu oznámena od FIM «Entry List» kubatury Moto3 pro MS 2020, tak to pro čtenáře Motoforum.cz nebude žádné velké překvapení, proti následujícímu článku se skoro nic nezmění.

Rovněž týmy Moto3 musely jména svých jezdců potvrdit do termínu Grand Prix Valencia, a Selektion-Komitee musela vše potvrdit.

Tým Red Bull KTM-Ajo před několika dny potvrdil svého druhého jezdce, kterým se stal loňský juniorský mistr světa Raúl Fernandez. Ačkoliv to bylo už dlouho známé tajemství, tak zde šlo o vykoupení ze smlouvy. Juniorský mistr světa 2018 měl dostat dle smlouvy gáži ve výši 150.000 Euro, ovšem 100.0000 Euro musí zaplatit týmu Gaviota-Nieto majitele Aspara Martineze, aby byl volný.

Novým týmem bude Red Bull Tech3-KTM od Hervé Poncharala, tedy v této objemově nejslabší kubatuře. Důvodem je, že značka KTM se stáhla z Moto2 a francouzský týmový principál chce kromě MotoGP provozovat ještě tým v jiné kubatuře, než je ta královská. Naopak tradiční stáj Caponera-KTM (2019 s Masiou a Mignem) končí po 23 letech své účinkování v paddocku Grand Prix, neboť ho «na holičkách» nechal sponzor Bester Capital Dubai.

31 míst je garantováno na startovním roštu MS-Moto3, vrací se po několikaleté přestávce Husqvarna (naposledy závodila v MS 2014 a 2015), tovární tým ve složení Fenati a Lopez povedou Max Biaggi a Peter Öttl.

Jen pro úplnost: Ačkoliv některá zahraniční média přinesla zprávu, že se Biaggi a Öttl rozešli ve zlém, tak to není vůbec pravda. Jejich spolupráce pokračuje, což potvrdil Max Biaggi na motocyklové výstavě EICMA.

KTM dá materiál celkem 15 jezdcům (Reale Avintia pojede pouze s jedním jezdce - tím je Carlos Tatay), Husqvarna dvěma, Honda potom 14. Husky FR250GP bude 2020 totožná s KTM, ale 2021 bude v Munderfingu (sídlo KTM) postaven vlastní motocykl, což potvrdil firemní šéf Stefan Pierer.

Nás enormně zajímá tým Prüstel, odkud oba čeští jezdci Jakub Kornfeil a Filip Salač odcházejí. Místo nich pojedou mladíci Jason Dupasquier (CH) a Barry Baltus (B), ovšem Belgičan až od Grand Prix Jerez, neboť do té doby nebude mít požadovaných 16 let věku. Místo něho pojede zřejmě prvních pět závodů jako náhradník Dirk Geiger (17).

Honda zatím vyhrála v sezóně 2019 14 z 19 závodů, Rennen gewonnen, KTM čtyři. Dosud jsme zaznamenali jedenáct různých vítězů: Kaito Toba (Doha), Jaume Masia (Las Termas), Aron Canet (Austin, Brno, Aragón), Niccolo Antonelli (Jerez), John McPhee (Le Mans), Tony Arbolino (Mugello, Assen), Marcos Ramirez (Barcelona, Silverstone), Lorenzo Dalla Porta (Sachsenring, Motegi, Phillip Island a Sepang), Romano Fenati (Spielberg), Tatsuki Suzuki (Misano) a Albert Arenas (Buriram).

Piloti a týmy Moto3 na rok 2020

Red Bull Tech3 KTM: Ayumu Sasaki, Deniz Öncü (KTM)

SKY Racing Team VR46: Andrea Migno, Celestino Vietti (KTM)

Estrella Galicia 0,0: Sergio Garcia, Ryusei Yamanaka (Honda)

Redox PrüstelGP: Jason Dupasquier, Barry Baltus (KTM)

VNE Snipers Team: Tony Arbolino, Filip Salac (Honda)

Petronas Sprinta: John McPhee, Khairul Idham Pawi (Honda)

Kömmerling Gresini: Gabriel Rodrigo, Jeremy Alcoba (Honda)

BOE Skull Rider Mugen: Makar Yurchenko, Jakub Kornfeil (KTM)

SIC 58 Squadra Corse: Niccolo Antonelli, Tatsuki Suzuki (Honda)

Gaviota Angel Nieto Team: Albert Arenas, Tom Booth Amos (KTM)

Honda Team Asia: Ai Ogura, Yuki Kunii (Honda)

CIP Green Power: Darryn Binder, Max Kofler (KTM)

Leopard Racing: Dennis Foggia, Jaume Masia (Honda)

Sterilgarda Max Racing: Alonso Lopez, Romano Fenati (Husqvarna)

Red Bull KTM Ajo: Kaito Toba, Raúl Fernandez (KTM)

Reale Avintia Arizona 77: Carlos Tatay (KTM)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama