Reklama

Skončí nadvláda Yamahy na Slovakia Ringu?

Dvakrát se zatím závodilo na Slovakia Ringu o body do MS-Endurance (EWC) a vždy se z vítězství radovala značka Yamaha. Bylo to vloni naposled, nebo budou Japonci slavit vítězný hattrick?

Při premiéře MS-Endurance trumfoval před dvěma roky tým GMT94 Yamaha v sestavě David Checa, Niccolo Canepa a Mike di Meglio. Druhé místo obsadila trojice Suzuki Endurance Racing (Vincent Philippe, Etienne Masson, Damian Cudlin) a stupně vítězů doplnil tým Honda Endurance Racing (Julien Da Costa, Sébastien Gimbert, Freddy Foray).

Rovněž vloni se před branami slovenské metropole Bratislavy na 5,922 km dlouhém okruhu jelo pod taktovkou Yamahy, konkrétně týmu YART Yamaha (Broc Parkes, Marvin Fritz a Max Neukirchner). druzí skončili vítězové ze sezóny 2017 GMT94 Yamaha a třetím místem tým F.C.C. TSR Honda France (Josh Hook, Freddy Foray a Alan Techer) položil základní kámen k pozdějšímu zisku titulu mistra světa.

Ovšem skvěle si vloni vedla česká sestava Mercury Racing BMW s Karlem Hanikou, Jakubem Smržem a jeho bratrem Matějem Smržem, která obsadila 6. místo. Minimálně to stejné by chtěl brněnský tým #21 zopakovat i letos - i když pod jiným názvem Fany Gastro - a kromě Haniky zde pojedou dva úplně jiní jezdci: Ex-pilot WorldSBK Ondřej Ježek a bývalý jezdec BSB James Westmoreland. Oba dva čeští jezdci mají za sebou úspěšný test v rámci šampionátu Alpe Adria, kdy Hanika jednou vyhrál a Ježek dojel dvakrát druhý.

Tři týmy Yamahy budou muset odrážet útoky továrních stájí Kawasaki, Honda a Suzuki, ale YART Yamaha (Parkes, Fritz, Canepa), WEPOL Racing (Sheridan Morais, Daniel Webb, Matthieu Lagrive) a VRD Igol Pierret Experience (Florian Alt, Florian Marino, Xavier Simeon) budou i na Slovakia Ringu patřit k favoritům.

SRC Kawasaki France (Kenny Foray, Julien Da Costa, Mathieu Gines) vyhrála nejen 24hodinovku v Le Mans, ale se 102 body vede i šampionát. Ovšem Honda Endurance s oběma ex-piloty MotoGP Randy de Punietem a Yonny Hernandezem doplněni Sébastienem Gimbertem po těsné porážce ve Francii prahne po odvetě.

Mezi 32 startujícími týmy jsou ovšem i další favorité: F.C.C. TSR Honda France (Hook, di Meglio, Freddy Foray) a nejúspěšnější tým historie EWC Suzuki Endurance (Philippe, Masson, Black), nebo bavorskou továrnou přímo podporovaný ERC-BMW Motorrad Endurance (Kenny Foray, Julien Da Costa, Mathieu Gines).

Za monacký tým #62 GSM Racing (majitelem je nechvalně proslulý Andrea Grillini) se představí na motocyklu Suzuki GSX-R 1000 Čech Ladislav Chmelík, další český jezdec bude Karel Pešek v týmu #91 Energie Endurance 91 se strojem Kawasaki. Naopak v české stáji Exteria KSPCS Racing žádný Čech nepojede.

Průběžný stav šampionátu EWC 2018/2019

1 TEAM SRC KAWASAKI FRANCE Kawasaki FRA 102 bodů
2 Suzuki Endurance Racing Team Suzuki FRA 86
3 WEPOL Racing Yamaha GER 80
4 Bolliger Team Switzerland Kawasaki SUI 68
5 Honda Endurance Racing Honda GBR 60
6 F.C.C. TSR Honda France Honda JPN 54
7 YART - YAMAHA Yamaha AUT 52
8 GERT56 by GS YUASA BMW GER 27
9 National Motos Honda FRA 25
10 MOTORS EVENTS Suzuki FRA 24
A dále:
12 FANY GASTRO BMW MOTORRAD- by MERCURY RACING BMW CZE 21



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama