Reklama

Rossi potvrdil: Odchod k Petronas-Yamaha je určitě možnost pro rok 2021

Valentino Rossi poprvé otevřeně promluvil o tom, že by svou kariéru pilota MotoGP ukončil sice, jak má naplánováno u Yamahy, ale nemuselo by to být v továrním týmu.

Kariéra Valentina Rossiho v mistrovství světa silničních motocyklů jde do jeho 25. sezóny. A jen v «premier class» to 2020 to bude už jeho 21. Jestli Rossi bude závodit i po roce 2020, zůstává nezodpovězenou otázkou.

Poprvé se otevřeně vyjádřil «The Doctor» také k tématu, že kromě ukončení kariéry po sezóně 2020, by mohl opustit tovární tým Yamahy a pokračovat v závodění na nejvyšší možné úrovni v satelitním týmu.

Jedno je jisté, v továrním týmu jsou pouze dvě místa. Pokud by Maverick Viňales nepřestoupil třeba k Ducati a nastávající hvězda Fabio Quartararo by ze satelitu Petronas přešel do továrního týmu Monster Energy, tak by pro «The Doctora» už místo nezbylo.

„Rád bych zůstal tam, kde jsem nyní, ale my jsme tři piloti na dvě místa. Proto se musíme zamyslet o třetím [místě]“, říká Rossi v rozhovoru pro «Gazzetta dello Sport» a tím myslí sebe, ale také Quartarara a současného týmového kolegu Mavericka Vinalese.

Podívejme se do aktuální statistiky: Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi vyhrál svůj poslední závod v Assenu 25. června 2017, Viňales od té doby vyhrál tři závody Grand Prix.

A aktuální výsledky uvedené trojice?

Maverick Viňales: V sezóně 2019 celkově třetí se ziskem 211 bodů - 2 vítězství a dalších 5 umístění v Top-3.

Fabio Quartararo: Ve své Rookie sezóně celkově pátý se ziskem 192 bodů - celkem 7 umístění v Top-3.

Valentino Rossi: V sezóně 2019 obsadil celkově 7. místo za zisk 174 bodů (nejhorší umístění od roku 2011 - tehdy ovšem s Ducati! a nejhorší umístění s motocyklem Yamaha vůbec během 14 sezón závodění s tímto bikem); - celkem 2 pódiová umístění.

Ve změně do týmu Petronas nevidí Rossi v současné době „žádnou velkou změnu“, ale zároveň nevylučuje setrvání v továrním týmu, pokud by se Vinales nebo Quartararo rozhodli odejít k jiné značce.

„Petronas nevypadá jako žádný špatný tým, ale možná Viňales odejde. Nebo bude Quartararo závodit na jiném motocyklu. To nikdo neví.“ vysvětluje Rossi pro už výše jmenovaný italský sportovní deník.

Připomínám: Smlouvy všech čtyř pilotů Yamahy - včetně Franca Morbidelliho - platí do konce roku 2020.

Vinales je dle různých fám v paddocku MotoGP spojován s Ducati, naopak Quartararo patří už nyní k nejžhavějším želízkům přestupového kolotoče pro sezónu 2021. Nejpravděpodobnější variantou je, že Francouz pojede od příští sezóny v továrním týmu Yamahy a zde nahradí buď Viňalese, nebo Rossiho.

Rossi k celému tématu říká, že „potřebuje ještě nějaký čas k tomu, aby celou situaci pochopil“ a sám by se chtěl rozhodnout „v polovině sezóny“. A dodává: „Prodloužení smluv nebo změny týmu se v poslední době na scéně MotoGP odehrávají už několik let příliš brzy, nyní bohužel už na začátku sezóny“.

Zdroj: Motorsport-total.com



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama