Reklama

Řada změn ve startovním poli Moto2 na rok 2021

Startovní pole MS-Moto2 na sezónu 2021 se hodně změnilo. Skoro všechny špičkové týmy změnily aspoň na 50% své formace. Tři protagonisté Luca Marini, Enea Bastianini a Jorge Martin přestupují do vyšší kubatury.

Ovšem nejen kvůli tomu dochází v prostřední kubatuře Grand Prix k mnoha změnám. Špičkoví mladí jezdci z Moto3 totiž okamžitě po dosažení i dílčích úspěchů spěchají o kubaturu výše, tedy do Moto2.

Mezi sezónami 2020 a 2021 jsou klasickými případy teprve 18-letí Celestino Vietti a Raúl Fernandez. Naopak z MSJ a Red Bull Rookies Cupu se objeví, ačkoliv startovní rošt v Moto3 bude zredukován z 31 na pouhých 28 jezdců; talenti jako Guevara, Acosta a Artigas.

Ale nazpět ke kubatuře Moto2: V letošní sezóně závodil tým SAG se stroji výroby 2019, 2021 se ale včetně Thomase Lüthiho objeví s nejnovějšími modely motocyklů Kalex.

V posledních týdnech došlo k těmto zajímavým změnám: Tennor American Racing bude závodit s Cameronem Beaubierem, druhé místo ztratí ve prospěch Esponsorama Avintia, ten se v prostřední kubatuře objeví po delší době - naposled 2014. K týmu MV Agusta se vrací Baldassarri, NTS získal Barryho Baltuse, Gresiniho posílil Fabio Di Giannantonio.

V Red Bull Ajo Team nahradí Jorge Martina (odchází k Pramac Ducati) Remy Gardner a bude nadále podporovat Raúla Fernandeze, juniorského mistra světa 2018, v prostřední kubatuře Grand Prix. Smlouva 28-letého Japonce Tetsuty Nagashimy nebyla prodloužena.

Také SKY VR46-Team ztratí Lucu Mariniho do kubatury MotoGP, Rossiho bratr odchází k Avintia-Ducati, kde nepříliš čistým způsobem nahradí Esteve Rabata. Jeho místo v Moto2 zaujme z Moto3 přicházející Celestino Vietti.

Joe Roberts odchází k Italtransu, neboť odchází Enea Bastianini, který bude týmovým kolegou Mariniho v Avintia Ducati. Stefano Manzi podepsal v Pons HP 40, Tom Lüthi odchází od Liqui Moly, když se nepohodl se šéfmechanikem Michaelem Thierem, a pojede ve stáji SAG místo Gardnera. Jeho místo v Intactu zaujme Tony Arbolino.

Finančně hodně slabý Tennor American Racing majitele Eithana Butpula musel uvolnit ze svých řad pro rok 2021 aktuálně osmého Joe Robertse do týmu Italtrans. Nahradí ho pětinásobný šampion US-Superbike Cameron Beaubier (27). Bude tak čtvrtým stabilním americkým pilotem této kubatury v MS, před ním to byli Kenny Noyes, Josh Herrin a Joe Roberts.

Dle absolutně nejnovějších zpráv ale předá American Racing obě místa týmu Esponsorama Avintia, Marcos Ramirez už má smlouvu na rok 2021.

Nizozemský tým RW Racing NTS bude i v příští sezóně jediným týmem s japonskými motocykly NTS. Belgičan Barry Baltus (dosud Prüstel-KTM) je jasný, zda zůstane Bo Bendsneyder, jako druhý jezdec, není vůbec jisté. Jeho místo může převzít Nagashima. Tento Japonec má ovšem nabídku i od týmu MV Agusta Forward, ostatně v týmu JiR-Team (Japan Italy Racing) majitele Lucy Montirona už Nagashima motocykl NTS pilotoval.

Majitel Speed-upu Luca Boscoscuro sice ztratil Fabia Di Giannantonia ve prospěch Fausta Gresiniho, ovšem v týmu nadále zůstává Jorge Navarro a nově přijde Yari Montella z CEV-Moto2.

V Inde Aspar Teamu zůstává Aron Canet, nově bude u Jorge Martineze závodit lídr šampionátu Moto3 Albert Arenas, pochopitelně se stroji Speed-up.

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS-Team svou sestavu nemění: zůstávají lídr šampionátu Sam Lowes (vyhrál nyní tři závody v řadě) a Augusto Fernandez.

Jezdci jako třeba Domi Aegerter a Lukas Tulovic zatím žádné stabilní místo na sezónu 2021 nemají.

Provizorní startovní rošt Moto2 na sezónu 2021

Red Bull KTM Ajo: Remy Gardner, Raúl Fernandez (Kalex)
Petronas Sprinta: Xavi Vierge, Jake Dixon (Kalex)
Liqui Moly Intact GP: Tony Arbolino, Marcel Schrötter (Kalex)
Onexox TKKR SAG: Tom Lüthi, Kasma Daniel (Kalex)
Federal Oil Gresini: Fabio Di Giannantonio, Nicoló Bulega (Kalex)
MV Agusta Forward: Lorenzo Baldassarri, Simone Corsi? Tetsuta Nagashima? (MV)
NTS RW Racing GP: Barry Baltus, Bo Bendsneyder? Tetsuta Nagashima? (NTS)
Flexbox HP 40: Stefano Manzi, Hector Garzo (Kalex)
Italtrans Racing Team: Joe Roberts, Lorenzo Dalla Porta (Kalex)
Speed-Up: Jorge Navarro, Yari Montella? (Speed up)
SKY VR46 Racing: Marco Bezzecchi, Celestino Vietti (Kalex)
Inde Aspar Team: Aron Canet, Albert Arenas (Speed up)
Tennor American Racing: Cameron Beaubier (Kalex)
Esponsorama Avintia: Marcos Ramirez (Kalex)
Idemitsu Honda Asia: Andi Farid Izdihar? Somkiat Chantra (Kalex)
EG 0,0 Marc VDS: Sam Lowes, Augusto Fernandez (Kalex)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama