Reklama

První pódium Ai Ogury

V Aragónu oslavil 18-Japonec Ai Ogura své první světové pódium a to hned ve své Rookie sezóně. Radost měl ze svého svěřence pochopitelně i týmový šéf Honda Team Asia Hiroshi Aoyamy, tedy poslední mistr světa 250-tek v historii.

Tým Honda Team Asia tak po senzačním vítězství Kaito Toby v úvodním závodě sezóny v Kataru dokázal i s Ogurou, že vyrůstá další výborný mladý japonský pilot. A že tým Honda Team Asia i po nečekaném odchodu Toby ke konkurenci - bude 2020 jezdit v týmu Aki Aja s motocyklem KTM - bude mít za něho plnohodnotnou, možná dokonce lepší náhradu.

Ai Ogura, narozený v roce 2001 v Kiyose-shi (část japonské metropole Tokia), začal jezdit 2015 v seriálu Asia Talent Cup, v roce 2016 v něm skončil na druhém místě. O rok později se objevil i v Red Bull Rookies Cupu: v roce 2017 zde získal dvě vítězství a ještě třikrát stál na stupních vítězů. Rovněž v seriálu CEV Moto3 se mu dařilo, zde jednou vyhrál a získal další dvě pódia. V roce 2018 přišlo další vítězství a k tomu ještě čtyři pódia. Kromě toho startoval čtyřikrát s wild card v mistrovství světa, a jednou byl dokonce odmávnut v Top-15, takže bodoval.

V letošní sezóně je Ai Ogura stabilním jezdcem MS-Moto3, aktuálně je na 9. místě se ziskem 86 bodů, když 10x bodoval a 3x byl odmávnut v Top-6. V soutěži Rookie of the Year je druhý se ztrátou pouhých 4 bodů na Itala Viettiho.

Ostatně úspěchy a nástup japonských jezdců v posledních sezónách je hodně zřetelný: Letos kromě Toby vyhrál v Misanu jeho krajan Tatsuki Suzuki, v Top-6 dojel letos dvakrát Ayumu Sasaki (získal Pole-Position na Sachsneringu), letos bodovali i Kazuki Masaki nebo s wild card startující Ryusei Yamanaka.

2019 Rookie of the Year Moto3

1 VIETTI Celestino ITA 90 bodů
2 OGURA Ai JPN 86
3 FERNANDEZ Raul SPA 51
4 GARCIA Sergio SPA 18
5 SALAC Filip CZE 13
6 ONCU Can TUR 4
7 BOOTH-AMOS Tom GBR 2
8 ROSSI Riccardo ITA 2



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama