Reklama

Pre Le Mans - MotoGP: Marquez má jen jednoho soupeře

Dle odborníků má Marc Marquez v současné době jen jednoho vážného soupeře a tím je on sám. Pokud totiž neudělá MM93 vlastní chybu, tak se zdá, že je neporazitelný. Jste stejného názoru?

Faktem je, že v «premier class» nastupuje hodně silná nová mladá generace: Nejstarším jezdcem v 1. řadě na roštu byl v Jerezu 26-letý Marc Marquez, ovšem 20-letý Fabio Quartararo získal při prvním evropském závodě sezóny 2019 Pole-Position a stal se nejmladším Pole-Setterem v historii MotoGP. První řadu v Jerezu doplňoval ještě 24-letý Franco Morbidelli.

A to zde jsou ještě další jezdci, patřící do kategorie Espoirs, tedy ve věku 23 let: Joan Mir (21), Alex Rins (23) a Francesco Bagnaia (22). A těsně nad touto hranicí jsou 24-letý Maverick Viňales nebo stejně staří Jack Miller a Miguel Oliveira.

Dle uznávaného odborníka Carlo Pernata je v současném startovním poli 14 konkurenceschopných motocyklů: „Osm továrních a šest satelitních motocyklů jsou díky jednotným pneumatikám a jednotné elektronice do se týká výkonu hodně podobné a dělají tuto kubaturu doslova fascinující.“ Pernat ještě dodává, že bez promotéra Dorny by to nebylo vůbec možné!

Dva lokalmatadoři Fabio Quartararo a Johann Zarco budou sice startovat v «premier class» MotoGP, ovšem v hodně rozdílných rolích: Jezdec satelitního týmu Petronas-Yamaha přijede jako nejmladší Pole-Setter v historii MS-MotoGP a to s plnou dávkou sebedůvěry, zatímco tovární pilot Red Bull-KTM absolvoval hodně špatný začátek sezóny a může jen doufat, že mu při domácím závodě Grand Prix pomůže speciální privátní test, který nedávno absolvoval. A nezapomínejme, že jako Rookie MotoGP zde v sezóně 2017 stál jako druhý na stupních vítězů.

Vloni vyhrál v Le Mans Marc Márquez po souboji s Danilo Petruccim (Ducati) a třetí byl odmávnut Valentino Rossi (Yamaha). Tovární pilot týmu Repsol-Honda po svém vítězství stylem Start-Cíl přijíždí ke francouzské Grand Prix jako lídr šampionátu, i když má na vítěze z Austinu Alexe Rinse (Suzuki) náskok pouze 1 bodu. Následují Andrea Dovizioso (Ducati) a veterán Rossi se ztrátou tří, respektive devíti bodů. Náš Karel Abraham doufá, že zde bude letos konečně bodovat: Při svých startech v MotoGP už zde 3x bodoval, jednou skončil dokonce v Top-10.

Nejúspěšnějším jezdcem v Le Mans je ovšem nová posila Hondy Jorge Lorenzo: Mallorčan zde vyhrál celkem šestkrát, z toho pětkrát v «premier class». Jeho současná bilance je ovšem «na hony» vzdálená předpokládaným úspěchům Mallorčana. Aktuálně 14. jezdec šampionátu se neprosadil ani na svém oblíbeném okruhu v Jerezu a tak jeho bilance s motocyklem Honda je hodně bídná: QAT 13 - ARG 12 - AME DNF - SPA 12 a výsledky se nedostal Jorge Lorenzo ani na svůj první rok u Ducati, spíše to připomíná Jorgeho závodění ze začátku loňské sezóny.

MotoGP World Standing 2019

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 70 bodů
2 Alex RINS Suzuki SPA 69
3 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 67
4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 61
5 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 41
6 Maverick VIŇALES Yamaha SPA 30
7 Jack MILLER Ducati AUS 29
8 Takaaki NAKAGAMI Honda JPN 29
9 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 27
10 Franco MORBIDELLI Yamaha ITA 25
11 Pol ESPARGARO KTM SPA 21
12 Aleix ESPARGARO Aprilia SPA 18
13 Fabio QUARTARARO Yamaha FRA 17
14 Jorge LORENZO Honda SPA 11
15 Francesco BAGNAIA Ducati ITA 9
16 Joan MIR Suzuki SPA 8
17 Miguel OLIVEIRA KTM POR 7
18 Johann ZARCO KTM FRA 7
19 Stefan BRADL Honda GER 6
20 Andrea IANNONE Aprilia ITA 6
21 Tito RABAT Ducati SPA 2
22 Karel ABRAHAM Ducati CZE 0
23 Hafizh SYAHRIN KTM MAL 0
24 Bradley SMITH Aprilia GBR 0



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama