Reklama

Pre Jerez MotoGP: Prosadí se Lorenzo? Nebo vyhraje Marquez? Udrží Dovi pozici lídra?

Stejně jako vloni přijíždí do španělského Jerezu jako lídr tovární pilot Ducati Andrea Dovizioso. Obhájce titulu Marc Marquez ztratil v Texasu prakticky všechno, na domácí půdě ale může vše napravit. A co jeho týmový kolega a krajan Jorge Lorenzo?

Po chybě na jeho oblíbeném okruhu COTA v Texasu si už Marc Marquez (Repsol Honda Team) nemůže další bodový výpadek dovolit. Nyní ho čeká letošní evropská premiéra, tedy závod Gran Premio Red Bull de Espaňa.

Na čele bodovací tabulky není před Jerezem úřadující španělský mistr světa, nýbrž stejně jako vloni vede šampionát Ital Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati). Italský tovární pilot Ducati přijíždí do Andalusie s náskokem devíti bodů před čtvrtým v pořadí Marquezem. A «Dovi» zde pojede svůj 200. jubilejní závod MotoGP.

#04, tedy «DesmoDovi», je připraven na jihu Evropy své první místo v šampionátu uhájit, ale: O pouhé tři body zpět je italským továrním pilotem Ducati další Ital, a sice «Doctor» Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP). Před domácím publikem se jistě bude chtít vytáhnou Rossiho týmový kolega Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), který je zatím v MS královské kubatury až 12.

Hodně zvědavi budeme na lokalmatadora Jorge Lorenza, ten už dopředu prohlásil, že teprve V Jerezu bude schopen naplno využít potenciálu svého motocyklu Honda RC213V.

V Texasu jsme možná zažili převratný okamžik v šampionátu, kdy vyhrál Alex Rins (Team Suzuki Ecstar). Zda to byla náhoda, nebo se ukázal nový poměr sil na trati, ukáže právě Jerez. A v Jerezu pojede Rins před domácím publikem...

A je zde ještě jeden hrdina z COTA: Poprvé stál na pódiu po suchém závodě Jack Miller (Pramac Racing), v Texasu nejlepší pilot s červeným motocyklem.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na dvojici jezdců s motocyklem Honda: Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) byl nejrychlejším jezdcem při posledním testu v Jerezu, týmovým kolegou japonského pilota je nevyzpytatelný britský jezdec Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol).

V boji o titul «Rookie of the Year» vede před Jerezem hodně překvapivě Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), ovšem Francesco Bagnaia (Pramac Racing) se stále zlepšuje a není možno podceňovat ani Joana Mira (Team Suzuki Ecstar). Čtvrtý Rookie Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) přijíždí do nedalekého Španělska s čerstvou smlouvou na sezónu 2020, kdy zůstane ve svém současném týmu.

Samozřejmě, že jsme zvědavi na další progres továrního jezdce týmu Red Bull KTM Factory Johanna Zarca, a také jak si povede v závodě týmová #1 Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing)?

Čech Karel Abraham si jistě dosavadní průběh sezóny představoval zřejmě jinak: S motocyklem GP18 je v novém týmu po třech odjetých závodech s nulovým bodovým ziskem až 22. (tedy poslední) v tabulce MS...!

S wild card se v Jerezu objeví třetí tovární motocykl Honda RC213V, ten bude pilotovat testovací jezdec HRC Stefan Bradl. A už svůj druhý letošní závod s wild card zde bude absolvovat Bradley Smith (Aprilia).

MotoGP World Standing 2019

1 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 54 bodů
2 Valentino ROSSI Yamaha ITA 51
3 Alex RINS Suzuki SPA 49
4 Marc MARQUEZ Honda SPA 45
5 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 30
6 Jack MILLER Ducati AUS 29
7 Takaaki NAKAGAMI Honda JPN 22
8 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 19
9 Pol ESPARGARO KTM SPA 18
10 Fabio QUARTARARO Yamaha FRA 17
11 Franco MORBIDELLI Yamaha ITA 16
12 Maverick VIŇALES Yamaha SPA 14
13 Aleix ESPARGARO Aprilia SPA 13
14 Francesco BAGNAIA Ducati ITA 9
15 Joan MIR Suzuki SPA 8
16 Miguel OLIVEIRA KTM POR 7
17 Jorge LORENZO Honda SPA 7
18 Andrea IANNONE Aprilia ITA 6
19 Johann ZARCO KTM FRA 5
20 Tito RABAT Ducati SPA 1
21 Hafizh SYAHRIN KTM MAL 0
22 Karel ABRAHAM Ducati CZE 0



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama