Reklama

Po 23 letech mizí z paddocku tým Fiorenza Caponery

Až začne 8. března 2020 mistrovství světa Moto3 v katarském Losailu, tak bude chybět tým Fiorenzo Caponery: Po 23 letech závodění a zisku dvou titulů mistrů světa musel tento Ital svou závodní stáj uzavřít.

Po 23 letech nepřetržitého závodění se už v paddocku neobjeví Fiorenzo Caponera (63) a jeho manželka Marica Caponera. Tým Mugen-Race-Moto3 absolvoval poslední závody Grand Prix při sezonním finále ve Valencii 2019.

Fiorenzo (63) a Marica Caponerovi dosáhli během 23 let na hodně úspěchů, také 2019 zajeli Jaume Masia a Andrea Migno několik skvělých výsledků. Ovšem hlavní sponzor «Bester Capital Dubai» nezaplatil dohodnutou sponzorskou částku a proto od Misana se tým přejmenoval na «Mugen Race».

Týmový majitel Caponera patřil řadu let se svým týmem v nejslabší objemové kubatuře (125 ccm a Moto3) k těm nejlepším soukromým stájím a s Vincentem a Locatellim získal v letech 2000 a 2002 dva tituly mistrů světa.

Tým Caponera Racing slavil největší úspěchy v době závodění s motocykly Aprilia-125, naopak s motocykly Mahindra to byla hodně smutná kapitola trvající čtyři roky.

V kubatuře Moto3 začal Caponerův tým závodit s motocykly Suter-Honda, potom převzal Suter Racing výstavbu motocyklů Mahindra a Caponera přestoupil i s ním. Potom se ale ředitel závodního oddělení Mahindry Mufaddal Choonia od Sutera oddělil a společně s Davide Borghesim v Itálii vytvořil závodní oddělení. Byla to jedním slovem katastrofa.

A proč zůstal Caponera u Mahindry celé čtyři roky?

Mimochodem: Jedním z nešťastníků s motocyklem Mahindra byl i Čech Karel Hanika.

Existovala smlouva, že v MS-Moto3 musí značka dodávat závodní materiál minimálně třem týmům a proto sdružení týmů IRTA nepovolilo Caponerovi přestup ke KTM.

Teprve 2017 odešel Caponera ke KTM – tehdy za něho jezdili Marcos Ramirez a Darryn Binder.

Listina jezdců, kteří patřili mezi Caponerovy svěřence je hodně dlouhá: Simoncelli, Goi, Redding, Rolfo, Battaini, Boscoscuro, Pablo Nieto, De Rosa, Olivé, Aegerter, Grotzkyi, Jenkner, Folger, Fagerhaug, Masbou, Sanna, Iannone, Nakagami, Hanika, Brad a Darryn Binderové, a také Ramirez stejně jako Migno a Masia.

Posledním velkým úspěchem tohoto rodinného týmu Caponerových bylo druhé místo Migna ve Valencii 2019.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama