Reklama

Petrucci definitivně u KTM, a co "žolík" Lorenzo?

Původně se zdálo, že všech 12 míst v 6 továrních týmech «premier class» je už obsazeno, ale skutečnost je jiná: U Ducati a Aprilie je stále jedno místo volné, navíc Jorge Lorenzo ohrožuje místo Andrea Doviziosa.

V první polovině roku 2020 se ještě nekonal ani jeden závod kubatury MotoGP, přesto se přestupový kolotoč roztočil na plné obrátky a stále ještě nezastavil. Vše začalo šachovým tahem Yamaha Motor Racing, když hodně brzy oznámil podepsání Mavericka Viňalese a Fabia Quartarara za tovární tým Monster pro sezóny 2021 a 2022, Valentinu Rossimu bylo nabídnuto místo vedle Franca Morbidelliho v satelitním týmu Petronas-SRT, kde by dostal k dispozici třetí tovární motocykl Yamaha YZR-M1. Definitivní oznámení by mělo proběhnout ještě před startem sezóny v Jerezu (19. července): Jak se vyjádřil CEO týmu Razlan Razali, příchod Rossiho by znamenal i obchodní význam pro firmu Petronas jako takovou.

Tým Repsol-Honda si ještě před únorovým testem v Sepangu pospíšil se zprávou, že si zajistil závodění osminásobného mistra světa Marca Márqueze na roky 2021 až 2024.

Během coronavirové přestávky (Shutdowns) prodloužil tým Ecstar Suzuki smlouvy s Alexem Rinsem a Joanem Mirem o dva roky. Ducati získala Jacka Millera na sezónu 2021 ze satelitní stáje Pramac do továrního týmu Winnow. Minulý týden se dohodli Aprilia Racing na nové smlouvě s Aleixem Espargaró.

Red Bull KTM chtěl pokračovat se všemi čtyřmi jezdci i v sezóně 2021, ovšem Pol Espargaró se rozloučil směrem Repsol-Honda.

Jelikož ale KTM potřebuje pro svůj motocykl RC16 minimálně jednoho zkušeného pilota, tak se logickým kandidátem vyprofiloval vloni celkově šestý Danilo Petrucci. Vítěz z Mugella 2019 minulý týden spolu se svým manažerem Alberto Verganim navštívil závodní oddělení KTM v Munderfingu a ačkoliv oficiálně nebylo nic oznámeno, tak je celkem jasné, že se bývalý policista stane náhradníkem mladšího bratra Espargarových, když podepsal smlouvu na rok 2021 s opčním právem na sezónu 2022.

Mimochodem: Ducati nabídla Petruccimu pouze místo v továrním týmu v šampionátu WorldSBK.

A nyní přišlo na svět největší překvapení: Trojnásobný vícemistr světa Adrea Dovizioso chce novou smlouvu ve výši 5 až 5,5 milionu ročně a navíc je znám jejich napjatý vztah mezi generálním manažerem Gigi Dall´Ignou...Rovněž «Doviho» manažer Simone Battistella není u Ducati zrovna oblíbenou postavou,: Je mu totiž dáváno za vinu, že svého svěřence Álvaro Bautistu kolportoval na podzim 2019 po šestnácti vítězných závodech v šampionátu WorldSBK z továrního týmu Ducati Corse k Hondě za 1 milion Euro!

A tak se na scéně objevil Jorge Lorenzo, trojnásobný vítěz v sezóně 2018 na Desmosedici a oblíbenec «Gigiho». Pokud se Ducati Corse a «Dovi» nedohodnou, tak se «JL99» (33 let) objeví hned v továrním týmu na sezónu 2021, nebo oklikou přes satelitní tým Pramac Ducati v roce 2022.

Situace Lorenza jako testovacího pilota Yamahy je následující: Ředitel závodního oddělení Yamahy Lin Jarvis dobře ví, že Jorge Lorenzo zatím neabsolvoval ani jeden smysluplný test s tímto motocyklem. Jezdil pouze 2 dny na testech IRTA v Sepangu, ovšem s motocyklem Yamaha YZR-M1 konfigurace 2019 (nový motocykl 2020 ještě nebyl k dispozici). Pak pandemie Corony další dubnové testování třeba v Motegi neumožnila, stejně jako start s wild card při GP Catalunya v květnu. Mezitím ale vyšlo najevo, že «JL99» po delší dovolené nyní trénuje doslova jako blázen, což by zřejmě nečinil v případě role pouze testovacího pilota nebo jezdce spoléhajícího se na «wild card». V každém případě, pokud by se «JL99» vrátil do šampionátu MotoGP jako stabilní jezdec, tak by si zasloužil motocyklového hereckého «Oscara» za nejlepší herecký výkon 2019.

V zákaznických týmech je velmi zajímavá situace u LCR-Honda: Zde se zdá jasným mistr světa Moto2 Alex Márquez. O druhém místě se rozhodne mezi 33-letým Calem Crutchlowem a oblíbencem HRC «Takou» Nakagamim.

Složení týmů MotoGP 2020

Repsol-Honda
Marc Márquez, Alex Márquez

Ducati Team
Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci

Monster Energy Yamaha
Maverick Viňales, Valentino Rossi

Suzuki Ecstar
Alex Rins, Joan Mir

Red Bull KTM Factory Racing
Pol Espargaró, Brad Binder

Aprilia Racing Team Gresini
Aleix Espargaró, Bradley Smith

Pramac Racing
Jack Miller, Francesco Bagnaia

Reale Avintia Racing
Tito Rabat, Johann Zarco

Petronas Yamaha SRT
Fabio Quartararo, Franco Morbidelli

LCR Honda
Cal Crutchlow, Takaaki Nakagami

Red Bull KTM Tech3
Miguel Oliveira, Iker Lecuona

Předběžné složení týmů MotoGP 2021

Repsol-Honda
Marc Márquez, Pol Espargaró

Ducati Team
Andrea Dovizioso? Jorge Lorenzo? Jack Miller

Monster Energy Yamaha
Maverick Viňales, Fabio Quartararo

Suzuki Ecstar
Alex Rins, Joan Mir

Red Bull KTM Factory Racing
Brad Binder, Danilo Petrucci

Aprilia Racing Team Gresini
Aleix Espargaró, Bradley Smith? Andrea Iannone? Pecco Bagnaia?

Pramac Racing
Jorge Martin, Jorge Lorenzo? Pecco Bagnaia? Johann Zarco?

Reale Avintia Racing
Tito Rabat, Johann Zarco?

Petronas Yamaha SRT
Valentino Rossi, Franco Morbidelli

LCR Honda
Alex Márquez, Cal Crutchlow? Takaaki Nakagami?

Red Bull KTM Tech3
Miguel Oliveira, Iker Lecuona



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama