Reklama

MS-Superbike: Kdo je vlastně u kormidla?

Co by byl motocyklový závodník na nejvyšší úrovni, tedy jezdící světový šampionát, bez svého šéfmechanika? Kdo tedy stojí za úspěchy současných protagonistů MS-Superbike?

Hluboká důvěra mezi závodníkem a šéfmechanikem je základem úspěchu na závodní trati. Každý pilot potřebuje blízkou osobu, které může bezezbytku důvěřovat a který stojí v pozadí a je schopen faktory jako jsou člověk a motocykl perfektně zkombinovat.

Díky jezdeckým změnám v týmech, nebo odchodem více jezdců ze šampionátu, tak došlo před zahájením nové sezóny - začne už za několik málo týdnů na Phillip Islandu - k důležitým změnám.

V mistrovském týmu Provec Kawasaki byl Tom Sykes nahrazen Leonem Haslamem. A ten si musel zvyknout na svého nového nizozemského mechanika Marcela Duinkera, který byl řadu let pravou rukou Sykese.

Nic se nezměnilo u mistra světa Jonathana Rey. Španěl Pere Riba, který sám několik let závodil v WorldSBK a WorldSSP, pochopitelně zůstává; mezi oběma totiž panuje doslova slepá důvěra, což se projevilo v posledních čtyřech sezónách, kdy se Severní Ir stal vždy mistrem světa.

Tým Ducati stojí před velkou výzvou a bude zřejmě největším vyzyvatelem Kawasaki. Z MotoGP přišel Álvaro Bautista s jediným cílem, po 8 letech získat pro továrnu z Borgo Panigale opět titul mistra světa. K němu byl rovněž z MotoGP transferován šéftechnik Giulio Nava, aby ten byl pro Bautistu o něco jednodušší.

Chaz Davies si musel najít novou osobu místo Lucy Franzoie. Novým šéfmechanikem se stal Alberto Colombo, pro kterého je to nová výzva.

Yamaha se poprvé představí s dvěma týmy. Zatímco v tom továrním nedošlo k žádným změnám, a na svých postech zůstali Andrew Pitt (u Alexe Lowese) a Les Pearson (a Michaela van der Marka), tak v novém týmu GRT Yamaha je pochopitelně vše nové.

Ve své Rookie sezóně v MS-Superbike se aktuální mistr světa WorldSSP Sandro Cortese bude spoléhat na zkušeného Itala jménem Nicola Sartori Vomiero, tak u Marca Melandriho převezme tuto roli Damiano Evangelisti.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama