Reklama

MS-MotoGP 2020: 20 závodů od června není možných!

Týmový šéf Petronas-Yamaha Wilco Zeelenberg považuje MS s 19 nebo 20 závody, které by začalo teprve v červnu nebo v červenci za nemožné.

„Pokud se někdo zraní, tak zmešká pět nebo šest závodů Grand Prix,“ varuje zkušený Nizozemec.

Termín prvního závodu letošní sezóny MotoGP se díky katastrofě kvůli viru COVID-19 neustále posouvá, také aktuální oficiální termín premiérového závodu - 31. května v Mugellu - je víceméně iluzorní.

Navíc členové technických štábů považují za nutné minimálně 2 dny testů před prvním závodem.

Nikdo se současně neodvažuje prognostikovat, kdy vlastně sezóna začne.

Týmový manažer Petronasu Wilco Zeelenberg je názoru, že maximální počet 8 víkendů; vždy po 2 závodech, by bylo řešením, tedy stejně jako v šampionátu WorldSBK.

Pokud se podíváme do minulosti, tak v roce 1980 se konalo mistrovství světa v královské kubatuře - tehdy to byla třída s motocykly o objemu 500 ccm - pouze s 8 závody Grand Prix.

Co se vlastně před 40 lety stalo? První závod naplánovaný na 23. března ve Venezuele musel být zrušen, neboť pořadatelům chybělo 520 000 dolarů a ty nebylo možno v krátké době získat.

Jak píše sobotní „La Gazzetta dello Sport“, tak sezónní premiéra byla posunuta na neděli 27. dubna, ale na trať Salzburgringu napadlo 70 cm bílé přikrývky. A tak se závodilo až od 11. května v Misanu. Následovaly Jarama (Španělsko), Paul Ricard (Francie), Assen (Nizozemsko), Zolder (Belgie), Imatra (Finsko) a Silverstone (Velká Británie).

Na starém Masarykově okruhu se v tu dobu kubatura 500 ccm už nejezdila - královskou kubaturou byly třistapadesátky (vyhrál je tehdy Anton Mang na Kawasaki) - náhradní závod za zrušené Rakousku se koncem srpna rovněž neuskutečnil - a tak posledním závodem sezóny (osmým!) - byl 24. srpna Nürburgring v Německu. Mistrem světa se atl stal potřetí v řadě Kenny Roberts, titul v šampionátu značek připadl rovněž potřetí v řadě Suzuki.

Ovšem od té doby uplynulo 40 let, scénář se radikálně změnil, příjmy ze závodů prudce stouply a ve hře je několik set milionů Euro.

Aktuální kalendář MotoGP 2020

08. březen: Doha/Q (pouze Moto2, Moto3, tedy bez MotoGP)
31. května: Mugello/I
07. června: Barcelona/E
21. června: Sachsenring/D
28. června: Assen/NL
12. července: KymiRing/SF
09. srpna: Brno/CZ
16. srpna: Red Bull Ring/A
30. srpna: Silverstone/GB
13. září: Misano/I
27. září: Aragón/E
4. října: Buriram/TH
18. října: Motegi/J
25. října: Phillip Island/AUS
01. listopadu: Sepang/MAL
15. listopadu: Texas/USA
22. listopadu: Las Termas/RA
29. listopadu: Valencia/E

Zatím bez nového termínu: Jerez/E a Le Mans/F



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama