Reklama

Moto3 2021: 28 jezdců, 4 značky motocyklů

2019 stály na startovním roštu proti sobě v MS-Moto3 pouze Honda a KTM. Od sezóny 2021 vysílá ale Pierer Mobility AG také stroje Husqvarna a GASGAS, tedy dvě další značky. A Top-5 pilotů z letošní sezóny postoupilo o kubaturu výš.

Počet stabilních pilotů Moto3 se po odchodu týmů Estrella Galicia 0,0 Honda a Sky VR46 KTM Racing zredukoval z 31 na 28 jezdců, přičemž Reale Avintia-KTM získal jedno místo na gridu od SKY VR46 pro člena VR46 Academy Niccolo Antonelliho.

Z těchto 28 jezdců kubatury Moto3 jich příští rok po 12 pojede na motocyklech Honda a KTM, k tomu je třeba připočítat dva piloty GASGAS týmu Jorge «Aspara» Martineze a také dva s motocykly Husqvarna týmu Sterilgarda Max Racing na čele s vítězem z Misana Romano Fenatim.

Jen připomínám: Motocykly závodní stáje Husqvarna a nového týmu GASGAS se konstrukčně neliší od strojů KTM z Pierer Mobility AG.

Tým Red Bull KTM-Tech3-Moto3 pokračuje i nadále s dvojicí Deniz Öncü a Sasaki. Naopak majitel týmu Red Bull-KTM Aki Ajo zlákal do své stáje Pedro Acostu (ačkoliv ten už předtím podepsal smlouvu s týmem Prüstel GP) a také dvojnásobného vítěze v uplynulé sezóně Jaume Masiu a kromě toho se postaral o přestup vítěze z Portimaa Raúla Fernandeze do kubatury Moto2.

v MS-Moto3 skončil tým Estrella Galicia 0,0 Honda patřící manažerovi Marca Márqueze Emilio Alzamorovi. Letos tam závodili Ryusei Yamanaka a Sergio Garcia. Druhý jmenovaný pojede místo letošního šampiona Alberta Arenase (ten přestoupil o kubaturu výše, tedy do Moto2). Místo Arenase získal Jorge «Aspar» Martinez nového šampiona MSJ a vítěze šampionátu CEV-Repsol Izana Guevaru.

Stejně jako Honda ztratila i KTM hodně silný tým Moto3. Po 6 sezónách miizí ze startovního roštu tým SKY VR46: Andrea Migno byl přetransferován do týmu Snipers, kde bude týmovým kolegou našeho Filipa Salače. Celestino Vietti pak sice zůstává v týmu Uccia Salluciho, ale pojede o kubaturu výše, tedy v Moto2.

Kompletní Top-5 opouští kubaturu Moto3 a uvidíme je v Moto2: Albert Arenas bude pilotovat u Aspara stroj Speed-up, Tony Arbolino v týmu Intact stroj Kalex, Ogura v Honda Asia rovněž Kalex, stejně jako Raúl Fernandez u Aja. A Celestino Vietti posílí SKY VR46 v prostřední kubatuře Moto2.

Startovní listina Moto3 mistrovství světa 2021

2 Gabriel Rodrigo (RA) Honda
5 Jaume Masia (E) KTM
6 Ryusei Yamanaka (J) KTM
7 Dennis Foggia (I) Honda
11 Sergio Garcia (E) GasGas
12 Filip Salac (CZ) Honda
16 Andrea Migno (I) Honda
17 John McPhee (GB) Honda
19 Andi Farid Izdihar (ID) Honda
20 Lorenzo Fellon (F) Honda
21 Alonso Lopez (E) Husqvarna
23 Niccolo Antonelli (I) KTM
24 Tatsuki Suzuki (J) Honda
27 Kaito Toba (J) KTM
28 Izan Guevara (E) GasGas
37 Pedro Acosta (E) KTM
40 Darryn Binder (RSA) Honda
43 Xavier Artigas (E) Honda
50 Jason Dupasquier (CH) KTM
52 Jeremy Alcoba (E) Honda
53 Deniz Öncü (TR) KTM
54 Riccardo Rossi (I) KTM
55 Romano Fenati (I) Husqvarna
71 Ayumu Sasaki (J) KTM
73 Maximilian Kofler (A) KTM
82 Stefano Nepa (I) KTM
92 Yuki Kunii (J) Honda
99 Carlos Tatay (E) KTM



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama