Reklama

Motegi se jezdí od roku 1999

Druhou částí zámořské trilogie je «Motul Grand Prix of Japan» v Motegi. MotoGP se zde jezdí už 19 let. Oficiální titul Grand Prix Japonska získal ale okruh teprve v okamžiku, když Suzuka po smrtelné havárii Daijira Kata v roce 2003 už vůbec neodpovídala bezpečnostním předpisům, do té doby se jezdila Motegi jako Grand Prix Pacifiku.

Postavena byla v polovině devadesátých let a leží 120 kilometrů severně od Tokya. Výrobci automobilů, kterým dodávala Honda motory do jejich závodních prototypů, nechali postavit okruh typu Indy, a tím tak chtěli nalákat tento seriál do Japonska. Byly vybudovány vlastně dvě tratě v jednom areálu: Vedle 4,8 kilometru dlouhém okruhu se nacházel ještě 2,5 kilometru měřící ovál nad úrovní toho delšího, a nyní se tato kratší trať během závodu MotoGP dvakrát podjíždí. Proto se vše jmenuje „Twin Ring“. Jelikož layout tohoto okruhu je prototypem tratě Stop-and-Go, tedy mnoho rovinek a k tomu několik ostrých zatáček, s hodně tvrdými brzdnými body, není tento okruh mezi jezdci vůbec oblíben.

Prvním vítězem se v Motegi stal Kenny Roberts Jr. (Suzuki) - samozřejmě ještě v kubatuře 500 ccm, ten dokázal své vítězství zopakovat ještě o rok později. Posledním vítězem této kubatury byl Valentino Rossi (Honda). Naopak premiérovým vítězem čtyřtaktní kubatury se stal Alex Barros (Honda) a po něm Max Biaggi (Honda) a zatím jediný domácí jezdec Makoto Tamada (Honda) - 2004. Následoval 3x v řadě Loris Capirossi (Ducati), potom vyhrál opět Valentino Rossi (Yamaha). 2009 se zde poprvé radoval Jorge Lorenzo (Yamaha), a po něm se stali postupně vítězi Casey Stoner (Ducati), Dani Pedrosa (Honda) 2x, Jorge Lorenzo (Yamaha) 2x, opět Dani Pedrosa (Honda), potom poprvé Marc Marquez (Honda) a konečně vloni Andrea Dovizioso (Ducati).

V kubatuře Moto2 zde jako první jezdec v historii vyhrál Toni Elias v roce 2010, po něm zde zvítězili Andrea Iannone, Marc Marquez, Pol Espargaro, Thomas Lüthi, Johann Zarco, jediný dvojnásobný vítěz Thomas Lüthi a Alex Marquez. Jinak ze současných jezdců zde vyhrál Alvaro Bautista závod 250-tek, stejně jako Dani Pedrosa.

V Moto3 vyhrál jako první ze všech 2012 Danny Kent a dále to byli Alex Marquez 2x, Niccolo Antonelli, Enea Bastianini a Romano Fenati. A nezapomínejme na vítěze 125-tek, kterými byli Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Mattia Pasini, Andrea Iannone, Marc Marquez a Johann Zarco.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama