Reklama

Matěj Smrž: V Paddocku zůstávám a pojedu jak republiku, tak svět!

Dneska už vím na beton, že moje kariéra závodníka skončila. Od roku 1995 do roku 2018 jsem seděl každým rokem na motorce, najezdil nespočet kilometrů, získával body a pódia v různých národních i mezinárodních podnicích a vyzkoušel si snad všechny možné šampionáty, převážně v druhé polovině kariéry a to na čtyřtaktech.

U nás mám jeden titul ve “dvackách,” není to moc, ale tehdy to byla ještě palba a Brno se jelo 2:12... V té době nebyly možnosti a bylo “vtipný,” že jsem šel ze 125ccm rovnou na Superstock 1000 a pamatuju si dobře, jak jsem v roce 2003 cestou z Mostu brečel a prosil tátu, že nechci...! Chtěl-li jsem ale závodit, nebyla jiná možnost z “x” důvodů.

Pak šel čas a zpětně jsem spokojený s výsledky v FIM Superstock 1000 a hlavně sezónou 2008 - dal jsem jako první Čech vítězství a další bedny a celkově skončil na 6. místě. Musel jsem tehdy kvůli věku jinam a byla to škoda, ale tak to prostě tehdy bylo - 24 a dost! Dále jsem bojoval 6 let v IDM Superbike a získal celkem 10 vítězství a další bedny. “Srandou” je, že víc jsem tam nikdy nedokázal a měl jsem...! Dál jsem moc rád za body z World Superbike a World Endurance, to se taky počítá a hezky se na to vzpomíná. Úplně se mi nepodařila Anglie a British Superbike, ale jsem rád i za tu zkušenost a popravdě byl to první signál a asi také varování. Poslední dvě sezóny jsem víc přemýšlel nad tím, jak neupadnout, než nad tím, jak zrychlit. Dál to prostě nešlo!

Od roku 2016 se definitivní konec pomalu blížil a dnes už je to jisté. Pro sezónu 2019 si o licenci po 23 letech nezažádám a ani to není možné. I když byly dny, kdy jsem motorku nemusel ani vidět, věnoval jsem se jim od malička a úplně bez nich to prostě nejde. Od 31. 5. 2018 jsem předseda komise pro silnici u nás v Autoklubu ČR a od 1. 1. 2019 budu Member of the Commission of Circuit Racing v FIM.

Už na sobě nepotřebuju mít kombinézu, ale jsem skutečně rád, že budu stále u toho, čemu jsem se věnoval celý život. Děkuju všem co byli a budou u toho, hlavně rodině! Děkuju všem fanouškům i kritikům, je to skvělá motivace.

Zdroj: FB Smrž Racing
Foto: Archív autora



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama