Reklama

Jak to bylo vlastně s Hanikou?!

Prvním českým vítězem v historii MS-Endurance (EWC) se stal v Sepangu 23-letý Brňák Karel Hanika. Jak to s jeho angažmá vlastně bylo?

Závodní víkend v Sepangu začal pro rakouský tým YART Yamaha hodně turbulentně. V prvním Qualifying si stabilní jezdec Marvin Fritz z Německa zlomil klíční kost a malajský závodní víkend se tak pro něho předčasně skončil.

Jako náhradníka si vzal Mandy Krainz nazpět z MACO Racing Čecha Karla Haniku: „Karel byl při Bol d’Or naším čtvrtým jezdcem a já jsem ho pouze půjčil slovenskému týmu. A teď jsem si ho prostě vzal nazpět!“, vysvětluje týmový manažer týmu YART Mandy Krainz.

Zatímco na tréninky nemělo počasí žádný vliv, tak v závodní sobotu začali jezdci za Safety Car s pětihodinovým zpožděním. A kvůli problémům s elektronikou se Niccolo Canepa propadl až na 23. místo, pak se ale propracovával dopředu. A zatímco ostatní soupeři byli rádi, vyměnit po náročném stintu motocyklovou sedačku za relativní klid v týmovém boxu, tak Canepa ani chvíli neuvažoval o tom, předat svou Yamahu někomu jinému. Neobvyklá strategie se tak vyplatila: „Bylo to první vítězství nějakého jednotlivce při závodě MS-Endurance. Byl to nejbláznivější závod mého života. Dny, jako tento, jsou prostě kouzelné“, byl v cíli přešťastný vítězný Ital Niccolo Canepa.

Výsledek závodu Sepang 8 Hours: 1. YART Yamaha, (Parkes, Canepa, Hanika Karel), Yamaha YZF-R1 2. Honda-Asia Dream Racing, (Zaidi, Izdihar, Chantra), Honda CBR1000RR 3. BMW Motorrad World Endurance (Mykalchyk, Reiterberger), BMW S1000RR 4. Moto Ain, (Rolfo, Mulhauser, Clere), Yamaha YZF-R1 5. Suzuki Endurance (Philippe, Masson, Black), Suzuki GSX-R1000 6. Webike SRC Kawasaki France (Guarnoni, Nigon, Checa), Kawasaki ZX-10R 7.Yamaha Sepang (Morbidelli, Syahrin, van der Mark), Yamaha YZF-R1 8. BMW Sepang Racing, (Kamaruzaman, Norrodin, da Costa), BMW S1000RR 9. 3ART Moto, (Lussiana, Berchet, Plancassagne), Yamaha YZF-R1 10. ERC Racing (Ježek, de Puniet, Rossi), Ducati Panigale V4R.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama