Reklama

Ilya Mikhalchik po svém debutu v EWC

Závod 24hodin Le Mans byl pro šampiona IDM-Superbike Ilyu Mikhalchika debutem v šampionátu EWC. Ačkoliv zaostával svými zajetými časy za lídrem týmu Fany Gastro BMW Karlem Hanikou, tak byl v týmu jasně druhým nejrychlejším.

Před vytrvaleckou klasikou v Le Mans ještě nikdy neabsolvoval tento Ukrajinec podobný závod, ale tento start mu dle jeho názoru perfektně zapadal do jeho přípravy k obhajobě titulu v šampionátu IDM-Superbike, jak sdělil svým příznivcům na Facebooku svého Fan Klubu.

Bohužel Qualifying byl pro český tým ve složení Karel Hanika, Ondřej Ježek a Mikhalchik hodně nepovedený zásluhou čtyř crashů a výsledkem bylo až 23. místo na startovním roštu, takže daleko za očekáváním.

22-letý Ukrajinec měl s motocyklem BMW S1000RR problémy především v tom, že brněnský tým používá pneumatiky Bridgestone, zatímco on v IDM závodí s Pirelli a to je hodně velký rozdíl.

V prvních dvou hodinách se tým probojoval do Top-20 průběžného pořadí, ale crash Mikhalchika poslal brněnský tým až na 50. místo. Ukrajinec totiž musel poškozený motocykl dotlačit několik stovek metrů do týmového boxu a zde mechanici museli teprve dát stroj znovu do pojízdného stavu.

Po půlnoci se ale tým Fany Gastro BMW Motorrad by Mercury Racing opět dostal do bodovaných pozic.

Po absolvování 24 hodin byli Hanika, Ježek a Mikhalchik klasifikováni na 11. místě a tak mohl být Mikhalcik po své vytrvalecké premiéře spokojen: „Chtěl bych nejdříve poděkovat týmu, že mně dali šanci. Především začátek závodu byl hodně zajímavý, bohužel jsem havaroval a propadli jsme se až na samý konec jezdeckého pole. Po opravě jsme ale opět našli ten správný rytmus. Nečekal jsem ovšem, že budu v noci jezdit tak rychle. Neměl jsem vůbec problémy s tmou. Nejhorší to bylo pouze mezi 4. a 8. hodinou ranní, neboť vycházející slunce nebylo pro mé oči zrovna to nejpříjemnější. Jsem ale spokojen s mým tělesným stavem“, zhodnotil své působení Mikhalchik, který se po minulé sezóně musel podrobit operaci lokte.

Na otázku, zda si dovede představit ještě nějaké další závody v šampionátu MS-Endurance, dal Ukrajinec jasnou odpověď: „Ano, ale pouze v případě, kdybych dostal nabídku z nějakého továrního týmu“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama